Руската православна църква не е отделена от държавата. Тя много

...
Руската православна църква не е отделена от държавата. Тя много
Коментари Харесай

Йордан Божилов за експулсирания руски свещеник: Църквата изпълнява поръчки на Кремъл

Руската православна черква не е отделена от страната. Тя доста постоянно извършва поръчки на Кремъл. Дори в този момент с войната в Украйна тя зае позиция в поддръжка на военните дейности, което е немислимо за една черква и едни духовни хора. Това съобщи в студиото на Nova специалистът по сигурността и някогашен зам.- министър на защитата Йордан Божилов, разяснявайки експулсирането на трима чиновници на съветската черква в столицата ни.
Той акцентира, че е допустимо в отчета на ДАНС е допустимо да има много детайлности за активността на тези свещеници. „ Но желая да подчертая, че рисковете, свързани с националната сигурност, в доста случаи са хибридни. Те са свързани с разпространение на дезинформация, разпространение на агитация, всевъзможни хибридни офанзиви, хакерски атаки. Аз не изключвам потреблението на всякаква опция да се въздейства върху обществото, върху хората, върху държавните управления. Това е смисълът на хибридните войни “, акцентира той.
По думите му ДАНС е службата, която проучва активността на непознати жители на българския територия и всеки един риск за страната естествено би трябвало да бъде отстранен.
На въпрос чака ли някаква ответна реакция от страна на Русия, Божилов беше безапелационен: „ Аз, почтено казано, не виждам каква. Ние не правим някакви действия на територията на Русия с нашите свещенослужители, които са там. Тоест аз не виждам някаква опция да се реагира против нас по този съответен мотив “.
Той разяснява и шпионския скандал в Лондон, в който са забъркани петима българи. „ Много малко се знае за това какво тъкмо са правили. Една шпионска активност може да има най-различни измерения. Това може да бъде събиране на информация, даване на информация, облекчение на активността на други служби. Това, което знаем е, че те са задържани точно за подкрепяне на съветските специфични служби. Много забавен е фактът, че преди няколко месеца тези българи, част от тези арестувани лица, бяха свързани с даване на подправени паспорти. Тук ми се коства, че е допустима връзката подправени паспорти да са готови от тези лица. Възможно е да са готови и от българска територия и да се дават на съветски чиновници, на чиновници на съветските служби, с цел да облекчат тяхната активност. Това в действителност е доста сериозен проблем. Знаем, че в България имаше скандални случаи за издаване на подправени паспорти, в това число и политици бяха забъркани “, напомни той.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР