Руската независима телевизия с пролиберална ориентация Дожд (Дъжд) ще поднови

...
Руската независима телевизия с пролиберална ориентация Дожд (Дъжд) ще поднови
Коментари Харесай

Забранена в Русия телевизия започна да излъчва от чужбина

Руската самостоятелна телевизия с пролиберална ориентировка " Дожд " ( " Дъжд " ) ще възобнови излъчването си довечера от чужбина, откакто беше принудена да затвори московското си студио след съветската инвазия в Украйна, съобщи Ройтерс.

Телевизията, излъчила през 2021 година кино лентата " Танго с Путин " , беше посетена и похвалена през 2011 година от тогавашния президент Дмитрий Медведев, когато беше единствено на една година и значително аполитична.

Като всички самостоятелни медии в Русия обаче тя беше подложена на непрекъснато гонене, откогато Владимир Путин се завърна на президентския пост през 2012 година

" Дожд " заяви през днешния ден, че е получила лиценз за лъчение в Европейския съюз и ще работи от студиа в Латвия, Франция и Нидерландия, както и в Грузия. Телевизията, ще излъчва също в YouTube- платформа, която не е цензурирана в Русия и евентуално ще бъде единственият канал, посредством който множеството хора в страната ще могат да я гледат.

" Заради признатите в Русия репресивни закони и военна цензура бяхме принудени да напуснем домовете си. Сега възобновяваме работата си отвън страната ", се показва в изказване на " Дожд ".

След като ръководството в Русия стана по-авторитарно, изключително след потушаването на митингите против резултатите от президентските избори през 2012 година, малкия екран, която назова себе си " Оптимистичен канал ", счете, че повече не може да остава настрани от политиката.

През 2021 година телевизия " Дожд " беше изключена от президентския медиен пул и категоризирана като " задграничен сътрудник ", напомня Ройтерс. Тази категоризацията я принуди да отбелязва своя статут във всичките си стратегии, които сега могат да се наблюдават единствено в интернет, и ѝ наложи цялостен куп други административни отговорности.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР