Руската Лукойл“ е започнала процес на продажба на рафинерията си

...
Руската Лукойл“ е започнала процес на продажба на рафинерията си
Коментари Харесай

Лукойл продава рафинерията в Бургас, твърди Асен Василев

Руската „ Лукойл “ е почнала развой на продажба на рафинерията си край Бургас. Това се е случило поради натиска на българското държавно управление. Това твърди финансовият министър Асен Василев в изявление за Файненшъл таймс.

Новината идва, откакто в продължение на месеци Народното събрание, държавното управление и регулаторите започнаха дейности, свързани с активността на съветската компания в България.

В края на септември депутатите постановиха, който „ Лукойл “ внася, от октомври 2024 година Преди това през юли беше прекъсната концесията на компанията за пристанище „ Росенец “, а над него. През януари беше с генезис Русия и на горива, получени от преработката му.

През февруари и април на компанията две санкции за общо към 260 млн. лв. поради корист с господстващо състояние.

„ Вероятно има икономическа изгода от промяната на собствеността върху рафинерията. Имаме индикации за интерес “, сподели Асен Василев пред Файненшъл таймс във вторник. Той споделя още, че държавното управление не взе участие в възможната продажба на рафинерията.

За интерес, обвързван с продажбата на бизнеса на „ Лукойл “ в България, удостовери и министър председателят Николай Денков . Той обаче акцентира, че това зависи напълно от съветската компания.

„ Не бих желал да разясня нищо повече, до момента в който няма конкретика за същински планове. Когато става дума за подобен огромен актив, има много стадии, преди да се стигне до сполучлива последна договорка “, сподели още Денков.

До момента от „ Лукойл “ не са коментирали изказванията на представителите на държавното управление.

Рафинерията край Бургас е открита през 1963 година от комунистическата власт. Тя минава в „ Лукойл “ през 1999 година по време на ръководството на ОДС с министър председател Иван Костов , а България резервира „ златна акция “ , която дава право на решителен глас при взимане на стратегически решения.

От 1999 година насам господстващото състояние на пазара на „ Лукойл “ е неведнъж установено от Комисия за защита на конкуренцията, само че макар многократните инспекции до преди няколко месеца не бяха установявани нарушавания, нито бяха налагани наказания.

Въпреки господстващото състояние в продължение на десетилетия „ Лукойл “ отчиташе работа на загуба и от активността ѝ не постъпваха доходи за хазната. Това беше допустимо тъй като компанията – дъщерната компания на съветския „ Лукойл “ „ Литаско “, която е основана в Швейцария. Тя купуваше от съветския „ Лукойл “ недопечен нефт и го продаваше на рафинерията в България. След това купуваше назад модифицирания нефт и го продава на потребителите. Рафинерията в Бургас единствено преработваше петрола „ на ишлеме “, а всички налози върху облагата й се връщаха назад в Русия.

През 2022 година България издейства ссрещу импорт на съветски нефт и остана единствената в Европейски Съюз, която внася петрол с генезис Русия по море. Целта беше по този метод да бъдат облекчени потребителите на горива в България, само че макар огромните разлики сред съветски и неруски нефт цената на горивата в страната резервираха високи равнища, близки до тези в страни, които не внасят от Русия.

През януари 2023 година тогавашното служебно държавно управление на Гълъб Донев и компанията оповестиха, че цялата активност към този момент е преместена в България.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР