Руската космонавтика е безспорно в криза и авариите на руските

...
Руската космонавтика е безспорно в криза и авариите на руските
Коментари Харесай

Ракетата Протон ще възобнови полетите си

Руската космонавтика е несъмнено в рецесия и повредите на съветските ракети зачестяват. На 16 май 2015 година ракета “Протон ” не съумя да изведе в орбита мексикански телекомуникационен сателит. Но следствието на повредата завърши и в този момент ракетата ще се върне назад в експлоатация… с цел да стартира един от най-значимите интервали на нейното битие! След като “Протон ” още веднъж полети, ще последват няколко значими задачи, кулминирайки с изстрелването на марсианската роботизирана станция “ЕкзоМарс ” през януари 2016 година.

Именно по тази причина чакаме идните полети със свито сърце. Междупланетните изстрелвания са доста чувствителни на отлагания, в случай че “ЕкзоМарс ” пропусне шанса си да излети през 2016 година, ще би трябвало да се чака в допълнение още две години, когато разположението на Земята и Марс ще бъде още веднъж удобно за марсиански полет.

Първият полет след повредата ще е на 28 август, когато “Протон ” ще би трябвало да изведе в орбита комерсиалния сателит Inmarssat. Спътникът е издигнат от компания Боинг, тъй че изстрелването от Байконур ще протича под надзора на експертите от аерокосмическия колос.

Освен това до края на годината Роскосмос ще желае да резервира задача за изстрелването на спътника “Експрес-АМ8 ”. За разлика от предишни задачи, които употребяват ускорителния блок “Бриз-М ”, освен това изстрелване ще се употребява напълно нов ускорителен блок – “Блок ДМ-03 ” с голям брой усъвършенствания. Този блок ще се употребява и при запълването на спътници от вида “Глонасс ” – световната навигационна система на Русия, аналог на GPS. Така че явно с изстрелването на “Експрес-АМ8 ” Русия желае доказателство, че новият блок работи и може да влезе в употреба.

Но несъмнено най-критично ще е изстрелването на самата задача “ЕкзоМарс ” до Марс през 2016 година…

Русия обичайно няма шанс с междупланетните изстрелвания. Още през Съветско време доста от ракетите са падали и задачите са се проваляли, само че тогава страната е имала средствата и ресурсите да строи аварийни междупланетни станции – в случай че една се провали при старта, друга я заменя. След разпадането през Съюз на съветските социалистически републики, Русия има два неуспеха – на “Марс 96 ” през 1996 година и на “Фобос-Грунт ” през 2011 година. Мисия “ЕкзоМарс ”, която се създава взаимно от Русия и Европейската галактическа организация (ЕКА) е дълго чаканият съветски късмет за сполучливо проучване на Червената планета, само че дали въобще този късмет е огромен, не се знае. Ракета “Протон ” се проваля все по-често и по-често и този път се надяваме на знамение – че няма да се стигне до нова пагубна повреда.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР