Руската корпорация Росатом планира да започне до края на 2019

...
Руската корпорация Росатом планира да започне до края на 2019
Коментари Харесай

Русия почва да строи втори ядрен реактор в Турция

Руската корпорация Росатом възнамерява да стартира до края на 2019 година да поставя основите на втория блок на атомната електроцентрала " Аккую " в Турция, което значи в действителност старт на построяването на блока. Това заяви пред кореспонденти ръководителят на Росатом Алексей Лихачов в коридорите на 63-ата Генерална конференция на Международната организация за атомна сила (МААЕ), съобщи ТАСС.

В края на август компания " Аккую нуклеар " (част от Росатом), която реализира плана за построяването на първата АЕЦ в Турция, получи лиценз за започване на построяването на втория блок.

Държавната корпорация за атомна сила Росатом се надява също, че ще получи лиценз от турските управляващи за построяването и на третия блок на АЕЦ " Аккую " в края на 2019 или началото на 2020 година.

" Въз основа на опита, насъбран в съдействие с турския регулатор, мисля, че някъде към края на сегашната или началото на идната година ще бъде публикуван лиценз за третия блок ", сподели Лихачов.

В коридорите на Международния стопански конгрес в Санкт Петербург при започване на юни Лихачов съобщи пред кореспонденти, че Росатом е предал на турския регулатор целия набор от документи за приемане на главния лиценз за построяването на третия блок на АЕЦ " Аккую " и се чака да го получи през първото тримесечие на 2020 година

Строителният план на първата АЕЦ " Аккую " в Турция се извършва от компанията " Аккую нуклеар ", основана в Турция въз основа на междуправителствено съглашение, подписано сред Руската федерация и Република Турция през май 2010 година

След привършване на строителството АЕЦ " Аккую " с мощности от 4800 мегавата ще създава към 35 милиарда киловатчаса електричество годишно, добавя ТАСС.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР