Руската инвазия в Украйна значително смути световните селскостопански пазари през

...
Руската инвазия в Украйна значително смути световните селскостопански пазари през
Коментари Харесай

Цените на земеделските продукти растат и през второто тримесечие

Руската инвазия в Украйна доста смути международните селскостопански пазари през 2022 година Русия и Украйна бяха съществени експортьори на пшеница, царевица, маслодайни семена (особено слънчоглед) и торове до началото на военните дейности. Друг фактор, който оказва въздействие върху тях, са ограниченията за последователно унищожаване на зависимостта на Европейски Съюз от съветските изкопаеми горива, които доведоха до повишение на цените на силата. Тези два съществени фактора са повода за внезапното повишаване на цените за основни селскостопански артикули и първични материали, демонстрират данните на Европейската статистическа работа, оповестени през днешния ден.

Средната цена на стоките и дейностите в селското стопанство (става въпрос за оборотни средства, а не дълготрайни инвестиции) са скочили с 36% през второто тримесечие на 2022 година по отношение на същия интервал на предходната година. В рамките на тази „ кошница ” от съществени разходни пера за прехрана на активността най-високо е покачването на торовете и разнообразни подобрители на почвата – със 116%, следвани от силата  и смазочните материали – растеж с 61 на 100, съгласно Евростат.

През същия интервал междинната цена на селскостопанските артикули като цяло също се повишават внезапно – с 25%. Драстичен е скокът при зърнените култури (+68%), при маслодайните семена и плодовете (+59%) и при яйцата (+45%), сочат данните за показателите на цените на селскостопанските артикули, огласени през днешния ден.  



Във всяка страна членка междинната цена както на суровините, които не са свързани с вложения, по този начин и на селскостопанската продукция се е нараснала сред на годишна база. Анализаторите записват най-резки темпове на повишаване на междинната цена на селскостопанската продукция в Литва (+65%), Естония (+53%) и Унгария (+43%). Най-малък ритъм се следи в Дания (+7%), Малта и Португалия (и двете +12%).

Най-рязък растеж на междинната цена на суровините, несвързани с вложения, е регистриран в Литва (+91%), Латвия (+62%) и Хърватия (+50%).

Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР