Руската инвазия в Украйна доведе до налагане на санкции от

...
Руската инвазия в Украйна доведе до налагане на санкции от
Коментари Харесай

Поскъпват батериите за електромобили

Руската инвазия в Украйна докара до налагане на наказания от страна на западните страни против Москва, което от своя страна провокира съществени разстройване във веригите на доставка. Поскъпнаха и редица съществени метали, които се употребяват в промишлеността, оповестява Mining Technology.

Цената на кобалта доближава 79 295 $ за звук на 7 март, което е най-високото є равнище от юни 2018 година На 8 март цената на никела се увеличи до невиждан връх от над 100 000 $ за звук, което докара до спиране на търговията с метала на Лондонската железна борса.

Освен цените на никела и кобалта, нарастват и тези на паладия, златото, петрола, както и на пшеницата.

Никелът и кобалтът играят изключително значима роля във връзка с построяването на акумулатори за електрически транспортни средства. Най-използваният вид батерия за електрически автомобили е литиево-йонната, където главните минерали са литий, кобалт, никел, графит и манган.

През последните няколко години продажбите на електрически автомобили процъфтяват. Търсенето им в Европа доближиха рекордно високо равнище през 2020 година, изпреварвайки Китай като район с най-вече регистрации. През 2019 и 2020 година продажбите там набъбнаха със 142% на годишна база.

Въпреки че продажбите стагнират през 2021 година в Европа, локалните консуматори закупиха 2,3 млн. нови транспортни средства с акумулатори. С общи световни продажби от 6,6 млн. броя, електрическите автомобили към този момент съставляват към 9 на 100 от всички продажби на нови транспортни средства. Очаква се техният брой да продължи да пораства, подсилен от признатите национални и наднационални цели за последователно унищожаване на стандартните коли, снабдени с мотор с вътрешно горене.

С повишаването на търсенето на електрически автомобили се усилва и търсенето на акумулатори и обвързваните с тях първични материали. Според калкулации на Международната организация по енергетика (МАЕ) търсенето на акумулатори за електрически коли в Европа доближава 52,4 гигаватчаса през 2020 година През 2019 година то е 24,9 гигаватчаса, което съставлява нарастване от 110% на годишна база.

Русия е вторият по величина производител на кобалт в света, виновен за повече от 6% от международното произвеждане на метала, както и третият по величина производител на никел с над 11% дял.

Данните от Геоложката работа на Съединени американски щати демонстрират, че с изключение на Русия, Демократична република Конго и Австралия са другите водещи производители на кобалт, надлежно с дял от 69% и 4% от общото международно произвеждане. Индонезия и Филипините са измежду главните производители на никел, отговарящи за надлежно 30% и 13% от световния рандеман.

Но в кратковременен проект съществуват ограничавания в предлагането. Преди съветското навлизане в Украйна и ескалацията в напрежението сред двете страни, цените на металите към този момент растяха заради увеличеното търсене.

През май 2021 година МАЕ разгласява отчет, в който показва загрижеността си по отношение на бъдещата сигурност на минералите, които са от значително значение за енергийния преход.

За множеството от тези минерали не липсват ресурси. Според данни на USGS Индонезия, Австралия и Бразилия имат най-големите ресурси на никел, като световните запаси се правят оценка на повече от 95 милиона тона. За кобалта са разпознати над 7,6 милиона тона запаси, като Демократична република Конго, Австралия и Индонезия заемат челните места.

Проблемът тук съставляват компликациите към построяването на нови мини за оползотворяване на тези запаси. Според МАЕ реализирането на нов план лишава приблизително 16,5 години. Това хвърля сянка върху опцията за нарастване на продукцията, в случай че търсенето продължи да пораства с бързи темпове.

Според отчета на GlobalData батерията е виновна за към 35%-40% от цената на един електрически автомобил. Ако цените на батериите се покачат дружно с цените на суровините, това може да повлияе на растежа при електрическите автомобили през идващите години, изключително в случай че покачването на цените е съчетано с неизясненост при дотациите, какъвто е казусът с Германия.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР