Руската икономика трябва да се превърне в икономика с високи

...
Руската икономика трябва да се превърне в икономика с високи
Коментари Харесай

Как ще забогатее бъдеща Русия

„ Руската стопанска система би трябвало да се трансформира в стопанска система с високи заплати “, споделя президентът Путин, до момента в който финансовият министър Силуанов търси способи да усили каузи на Русия в „ международния стопански къс “. Как могат да бъдат осъществени тези амбициозни цели, какво тъкмо е имал поради Силуанов и кои пет бранша би трябвало да бъдат движещата мощ за бъдещите достижения на съветската стопанска система?

„ За нас е значимо да се уверим, че усилваме каузи си в този „ световен стопански къс “, ние натрупахме мускули, създадохме самостоятелни системи и ще продължим да се развиваме “, сподели съветският министър на финансите Антон Силуанов на ПМИФ.

Силуанов не изясни по-подробно концепцията си. За какво става дума? Възможни са няколко тълкувания на изявлението на шефа на МФ.

" Пай " на високите технологии

Ако преглеждаме тезата на Антон Силуанов безусловно, тогава би било подходящо да прозвучи от устните на водачите на империалистическите страни от XIX век - ерата, когато е приключено разделянето на света и е несъмнено кои колонии ще бъдат експлоатирани от ръководещата класа на избрана страна. Всъщност концесиите на река Ялу в Корея се трансфораха в запалителния фитил на Руско-японската война от 1904-1905 година (въпреки че аргументите за тази война лежаха на напълно друго ниво).

Днес даже груповият Запад, който продължава да се обогатява за сметка на други страни, работи по-изтънчено, опаковайки грабителския си интерес в яркото покритие на битката за включване на избрани страни в международната пазарна стопанска система, за поощряване на демократичните свободи (включително свободата на предприемачеството), против изменението на климата и впрочем. И делът от „ международния стопански къс ” се отделя в тяхна изгода благодарение на финансови механизми и доларовата печатница.

Сривът на световния свят във валутни зони, плануван от някои икономисти както у нас, по този начин и на Запад, наподобява може да даде опция на нови районни центрове да усилят своя дял от икономическия къс. На първо място, с издаването на лична валута и основаването на лични финансови механизми, настоящи в границите на нововъзникващите валутни зони, за сметка на други страни в тяхната зона. Но това подкопава самата концепция за свят без Америка, учреден на равноправно съдействие.

Тезата на Силуанов може да се схваща по-праволинейно. Повишавайки статистиката за приключването на капитали от Русия през последните 30 години, може да се види, че делът от международния Брутният вътрешен продукт, който отива при популацията на страната и бизнесмените, които не престават да развиват бизнеса си в нея, а не в чужбина, през всички тези години, беше доста по-малко от извоюваните за страната като цяло. Отърваването единствено от световната доларова система би нараснало каузи на Русия в международното ползване с най-малко 10% (през 2022 година Брутният вътрешен продукт на Русия беше 2,13 трилиона $, а приключването на капитали беше 217 милиарда долара). В реалност, несъмнено, би било значимо и къде ще отидат парите, които не са изведени от Русия: за спомагателни вложения или за напредък на потреблението?

И тук е значима задачата, сложена от Владимир Путин в речта му на ПМИФ. „ Руската стопанска система би трябвало да стане стопанска система на високи заплати с нови условия към системата на професионалното обучение, с повишение на продуктивността на труда, в това число посредством автоматизация и нови системи за ръководство, с висококачествени модерни работни места и условия на труд “, сподели президентът.

Той свързва повишаването на заплатите с повишаването на възвръщаемостта на служащите не посредством по-интензивна трудова употреба, а посредством по-добра организация на труда и вложения както в производството, по този начин и в човешкия капитал.

„ Въпреки всички компликации през миналата година, не сме тръгнали по пътя на самоизолирането. Напротив, разширихме контактите с надеждни, виновни сътрудници в страни и райони, които през днешния ден са локомотиви, мотори на международната стопанска система “, сподели президентът. Той акцентира, че " курсът към отвореност на стопанската система, несъмнено, е най-важният ни принцип ".

Но включването в интернационалното разделяне на труда (дори с другарски страни) може да се случи по разнообразни сюжети. Навремето Китай (а преди този момент Япония и Южна Корея) се причислиха към това разделяне на труда, имайки едно само преимущество - работлива и евтина работна ръка.

Русия, несъмнено, има естествени запаси. Но икономическата тактика на Русия не би трябвало да се основава на разширението на техния експорт - за което приказва президентът. Увеличаване на „ каузи на икономическия къс ” за него в дълготраен проект може да се реализира единствено посредством увеличение на високотехнологичния експорт и износа на артикули, в производството на които имаме естествено конкурентно преимущество. Сред тях има най-малко пет съществени.

1. Земеделие и торове

Така доставките на селскостопанска продукция в чужбина през предходната година възлизат, съгласно президента, на 41 милиарда $ (почти 7% от съветския износ). Възможен е по-нататъшен растеж на износа на зърно (и по-широко на селскостопанската продукция).

Естественото конкурентно преимущество на Русия е площта на плодородните почви и развитото произвеждане на селскостопански торове. Освен това производството на торове, което е много енергоемко, през днешния ден в Русия се оказва по-евтино, в сравнение с да вземем за пример в Европа. А пазарът на торове измежду бедните страни, заети с въпроса по какъв начин да изхранят възходящото население, единствено пораства.

2. Ядрена промишленост

Приходите от експорт на “Росатом ” възлизат на над 10 милиарда $ предходната година. Освен това съветският нуклеарен отрасъл освен от построяването на електроцентрали. „ Росатом “ доставя горивни касети за към този момент работещи (и от дълго време) атомни електроцентрали, и то освен за централи от руско и съветско строителство, само че и за атомни електроцентрали на американски планове. Услугите за рационализация на съществуващи атомни електроцентрали също носят обилни доходи на “Росатом ”.

Турската АЕЦ „ Аккую “ е образец за ефикасни задгранични вложения. „ Росатом “ строи тази станция „ за себе си “, а нейните дъщерни сдружения ще продават електрическата енергия, генерирана от нея, на Турция. Част по закрепена цена (която е към един и половина до два пъти по-висока от тази в Русия) и част по пазарни цени, които в Турция са доста по-високи от закрепената цена. И всички доходи ще дойдат в Русия като доходи от експорт през целия витален цикъл на атомната електроцентрала.

3. Военно-промишлен комплекс

През 2021 година размерът на износа на съветско оръжие възлиза на 14,6 милиарда Долара. През 2022 година по явни аргументи цифрите леко понижиха, само че в дълготраен проект търсенето на съветско оръжие в света се резервира и поради възходящия брой страни, искащи да се причислят към БРИКС, има шансове това търсене да се усили. Въпреки че съветските оръжейници ще би трябвало да се конкурират с китайските оръжия. Може да усилят пазарния дял единствено като оферират все по-съвършени артикули.

4. Корабостроене

След 10 години, в случай че всички планувани проекти бъдат изпълнени, корабостроенето може да се трансформира в една от съветските експортни промишлености, която през идващите години ще стартира доста да усилва броя и тонажа на пуснатите кораби. Но за всеобщ експорт на корабостроителна продукция ще се приказва едвам след обезпечаването на съветските експортно насочени промишлености със средства за морски превоз.

5. Авиационна промишленост

Възраждащата се локална авиационна промишленост също може евентуално да се трансформира в експортна промишленост (трябва да си напомним, че Съюз на съветските социалистически републики контролираше към 40% от международния пазар на гражданска авиация в края на 70-те години). Първо обаче, на възраждащата се самолетна промишленост би трябвало да се даде опция да обнови флота на локалните самолетни компании. На първо място, това са “Сухой Суперджет ” 100 и MС-21, изцяло преобразувани на вътрешни съставни елементи. Но взаимният план с китайците за широкофюзелажен аероплан за дълги дистанции (ЦР929) може да добави тяхната гама.

Следващото потомство транспортни самолети от линията Ил-86 и пътническите самолети Ил-96 могат да излязат на пазара. Е, би трябвало да се има поради и хипотетичната опция за прераждане под една или друга форма на Ан-124 “Руслан ”.

Заедно с сътрудници

Списъкът с евентуални експортни промишлености продължава. Не на всички места Русия може да се оправи сама. Някои области ще би трябвало да се създадат в съдействие с китайски (и може би ирански) сътрудници. Например ще би трябвало да работим дружно, с цел да преодолеем глобите на Съединени американски щати за ограничение на достъпа на нашите страни до високопроизводителни чипове.

Ако холандската АСЛМ спре да продава усъвършенствано литографско съоръжение на Китай, ние ще би трябвало да се занимаваме с неговото основаване дружно с китайските приятели.

Те имат прочут опит в производството на чипове от предходни генерации и работата на съответното съоръжение и даже се пробват да го създават. Но по-нататъшният прогрес в тази област изисква потреблението на по-къси дължини на вълните (рентгеново и гама лъчение).

Русия има закъснение в основаването на лазери с такава периодичност на лъчение. Но за потреблението им в производството на чипове ще е нужна изключително прецизна механика. Ако този проблем може да бъде решен, Русия и Китай ще имат взаимни благоприятни условия за доста високотехнологичен експорт с висок марж.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР