Руската автомобилна индустрия загуби последния си голям чуждестранен партньор. Германският

...
Руската автомобилна индустрия загуби последния си голям чуждестранен партньор. Германският
Коментари Харесай

Последният западен производител на автомобили напусна Русия

Руската автомобилна промишленост загуби последния си огромен задграничен сътрудник. Германският авто производител Daimler Truck продаде своя дял от 15% в най-големия съветски производител на камиони " Камаз ", заяви генералният шеф на компанията Сергей Когогин пред изданието " Ведомости ".
 
Той отхвърли да назове купувача на акциите на Daimler Truck, както и размера на договорката, като означи, че немският тръст не е взел участие в активността на съветския авто производител от февруари 2022 година
 
Преди това, заради войната в Украйна, всички западни и международни производители на коли напуснаха съветския пазар. Последният огромен цех беше продаден от корейската Hyundai, чието дружество в Санкт Петербург беше добито от " Арт финанс " през януари 2024 година.
 
Daimler Truck стана акционер в " Камаз " през 2008 година, когато закупи 10% дял в производителя на камиони от капиталовата компания " Тройка разговор " на Рубен Варданян за $250 млн. По-късно немският тръст изкупи 1%, благосъстоятелност на Европейска банка за възстановяване и развитие.
 
Основните акционери на КАМАЗ са държавната компания " Ростех " (47.1%) и компанията " Автоинвест " (23.5%). Последната принадлежи на Варданян (20%), Когогин (30%) и предприемача Николай Тимохин (50%).
 
Благодарение на технологиите на Mercedes " Камаз " съумя доста да модернизира моделната си гама. Така през октомври 2013 година стартира серийното произвеждане на влекачи за камиони от потомство K4 ( " Камаз 5490 " ). Те употребяват кабината на камиона Mercedes Axor от 2001 година, създаден в Русия по лиценз, както и дизеловия мотор Mercedes OM 457LA.
 
През 2023 година, с помощта на производството на камиони от потомство K4 от останалите ресурси от съставни елементи, " Камаз " съумя да удвои чистата си облага. Общо са създадени над 20 хиляди камиона К4. След началото на войната в Украйна " Камаз " стартира да има проблеми с компонентната база за съоръжение от поколенията К4 и К5. Не е известно дали компанията е съумяла да развие производството на нужните съставни елементи в Русия.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР