Руската армия превзе първия голям украински град - Херсон. Ударите

...
Руската армия превзе първия голям украински град - Херсон. Ударите
Коментари Харесай

Ден осми от войната: Русия превзе първия голям украински град


Руската войска завладя първия огромен украински град - Херсон. Ударите над другите градове не престават. Мариупол остана без ток и вода. Стотици хиляди напущат Украйна, Организация на обединените нации приказва за най-бързото всеобщо бягство на 21 век.

Русия продължава. И през седмия ден от. Жителите на града бяха призовани незабавно да се укрият на несъмнено място. Още преди този момент при удар южно от централната гара на Киев бе погубен минимум един човек. Украински медии осведомят за сражения в предградията на милионния град. Твърди се, че е свален един съветски аероплан. Информациите обаче не могат да бъдат доказани от самостоятелен източник. Кметът на Киев Витали Кличко написа в обществената мрежа Телеграм следното: " Врагът се пробва да нахлуе в столицата ".

Руснаците превзеха Херсон

Междувременно руснаците съумяха да завладяват първия огромен украински град - Херсон в южната част на страната. Това бе доказано и от украинските управляващи. Руските окупатори са във всички квартали на града и са доста рискови - това написа в Телеграм шефът на районната администрация Генади Лагута. Херсон е първият огромен град, който Русия съумява да завземе от началото на войната, избухнала преди една седмица. Кметът на града с 290 000 поданици Игор Колихаев написа във Facebook, че не е давал " никакви обещания " на руснаците и ги е призовал да не стрелят по хората. Руската войска разгласи успеха над Херсон още през вчерашния ден, 02 март. Правителството в Киев обаче отхвърли и уточни, че сраженията не престават.

Мариупол: електроснабдяването е прекратено
Редакцията предлага
И пристанищният град Бердянск е високомерен от съветската войска, а нападенията над стратегически значимия пристанищен град Мариупол към момента не престават. Градът е под обстрел от над 14 часа, разгласи кметът Вадим Бойченко във видео, оповестено в Телеграм. " Днес желаят да унищожат всички нас. " По думите му съветските бойци обстрелват и жилищни здания. След най-новите въздушни набези Мариупол остана без ток, вода и отопление, сподели още той. По думите му това е най-тежкият ден от началото на войната. Мариупол има към 440 000 поданици. Според управляващите, при въздушните набези са били ранени над 130 души. Освен над пристанището, руснаците са направили и удари над цивилни цели - да вземем за пример над едно родилно поделение и едно учебно заведение, споделят още украинските управляващи. Бойченко укорява съветската войска, че попречва цивилни жители, които желаят да изоставен града.

Руската войска навлиза в Мариупол от две страни - от анексирания полуостров Крим и от съветската граница. Превземането на града би улеснило събирането на съветските войски.

Украйна моли за спиране на огъня в Харков

И източноукраинският град Харков бе подложен на нови удари. Според градските управляващи две съветски ракети са блъснали една от административните здания в града. При нападението са били нанесени вреди и на намираща се наоколо катедрала, само че детайлности за това не се оповестяват. Украйна упорства за пауза в сраженията в районите Харков и Суми, с цел да могат цивилните жители да бъдат изведени на несъмнено място.

Разрушена постройка в Харков

Същевременно Русия непрекъснато отхвърля да атакува и цивилини. Руското министерство на защитата е основало координационен щаб за филантропична помощ, разгласи генерал-майор Михаил Мизинцев. Веднага щом украинската страна е подготвена да сътвори филантропичен кулоар, Русия ще извърши задължението да подсигури извеждането на цивилните жители както към Русия, по този начин и към други страни, сподели още той. Освен това Москва била съгласна да разреши на задгранични самолети, които имат намерение да транспортират украински жители, да кацат на съветска земя.

Междувременно бе обявено, че четири съветски бойни самолети са навлезли в шведското въздушно пространство. Шведски бойни самолети са документирали случая с фотографии. На фона на настоящата обстановка Швеция взима това доста насериозно. " Непрофесионално и безконтролно от съветска страна ", гласи коментарът на Карл-Йохан Едщрьом, главнокомандващ въздушните сили на Швеция. Швеция и съседката ѝ Финландия не са членки на НАТО. Двете страни обаче поддържат тясно партньорство с Алианса.

Мариупол

Най-бързото всеобщо бягство на 21 век

По данни на Организация на обединените нации съветската инвазия в Украйна е провокирала най-бързото всеобщо бягство на 21 век: единствено през първите четири дни на войната близо един милион души са напуснали страната. Това дава отговор на към 2% от популацията на 44-милионната страна. По преценки на Организация на обединените нации, общо четири милиона украинци ще изоставен страната, допустимо е и повече.. Следват Унгария, Молдова, Словакия и Румъния.

***
Вижте това видео от нашия списък:
През сълзи: " Оставихме баща в Киев. Той ще оказва помощ на нашите герои. "
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР