Руската армия превзе Херсон, но уличните боеве продължават. Киев и

...
Руската армия превзе Херсон, но уличните боеве продължават. Киев и
Коментари Харесай

Херсон е превзет. Киев, Харков и Мариупол се борят с руската армия

Руската войска завладя Херсон, само че уличните боеве не престават. Киев и Харков са под съветски артилерийски обстрел, само че не са завладяни. В Чернигов е ударена болница, в Енерходар хората бранят сами атомна електространция с 6 реактора. В Харков е развалена черква с 200-годишна история.

С тези вести стартира 3 март, осмият ден на съветската експанзия против Украйна.
Херсон
Рано тази заран бяха доказани известията, че съветската войска е превзела Херсон, пристанищен град на Черно море с близо 300 000 поданици.

Това е първият огромен украински град, високомерен от Русия от началото на нашествието на 24 февруари.

Съдбата на Херсон оставаше неразбираема в сряда, когато градът на два пъти беше разгласен за високомерен, а след това известията бяха оборвани от украинските управляващи.

, чиято меродавност е била тествана от Ню Йорк таймс, демонстрираха съветски танкове на централния площад "Свобода " в светлата част на деня в сряда. В кметството са влезнали десетина въоръжени офицери на съветската войска, споделя самият кмет Ихор Колихаев пред кореспондент на вестника. Военните са му съобщили, че имат намерение да открият в града ръководство, "подобно на това " в сепаратистки Донбас.

В 19 часа българско време Колихаев във Facebook, че флагът над града продължава да е украински, само че се одобряват изискванията на съветската войска: комендантски час от 20:00 до 6:00 часа, позволение за влизане в града само за доставки на храна и медикаменти, пешеходците се движат най-вече по двама.

Местни поданици упрекнаха Колихаев в това, че е "предал града " на съветската войска, излиза наяве от постове в обществените мрежи. Според други мнения кметът е забавил агресора, въвличайки го в преговорен развой.

В 21 часа българско време съветникът на украинския президент Олексий Арестович заяви, че съветската войска е превзела на Херсон, само че боевете в други региони на града не престават.

Час по-късно представителят на Пентагона Джон Кърби сподели, че завладяването на Херсон. По думите му съветската войска среща повече опозиция в северните региони, само че по-малко в южните.

В Херсон няма украинска войска, твърди кметът.

Градът е стратегическа цел за съветската войска по пътя й от Крим към Одеса . Военни специалисти настояват от няколко дни, че близката цел на Путин е да откри надзор над черноморското крайбрежие на Украйна, до момента в който по едно и също време с това заема територии на север и на изток.
Южна Украйна: Енерходар, Мариупол.
Почти целият южен град Енерходар се събра пред локалната атомна електроцентрала , с цел да окаже опозиция на съветската експанзия. Би Би Си, че е проверило достоверността на това видео, снимано с дрон.

В тази АЕЦ се намират 6 от общо 15-те нуклеарни реактори на Украйна.

Пристанищният град Мариупол беше обграден в сряда на обяд, а един от жилищните му квартали - срутен съвсем радикално, сподели кметът. Той добави, че има жертви измежду починалите цивилни, само че не може да уточни какъв брой са те. Жителите на квартала са към 130 000.

В четвъртък сутринта украинските управляващи оповестиха, че управляват града.

В сряда съветската войска е спряла евакуацията на цивилно населениепо по пътните артерии. Гарата е изумена, а някои от локомотивите - взривени, което прави невероятно излизането от града и с трен.

В Мариупол живеят 500 000 души. Градът се намира тъкмо сред сепаратисткия регион на Донбас и анексирания Крим. И двете територии са под съветски надзор от 2014 година
Киев
Огънят против Киев се усили в последните часове. От 2 след среднощ градът е разтърсван от детонации. Две от тях се чуха в центъра на града, други две - покрай метростанция.

По-рано в сряда управлението на метрото заяви, че в него живеят към 15 000 поданици на града, а потенциалът е за 100 000 души.

Около 23 часа съветска ракета, свалена от украинската войска, удари част от централната железопътна гара. Не се оповестява за жертви, само че украинските управляващи настояват, че ракетата би нанесла големи провали, в случай че е била оставена да доближи до центъра на града.

Колоната от съветски бетеери, която се движеше към северната пътна артерия на Киев,, удостовери Пентагона. Колоната беше дълга над 60 км.

"Предполагаме, че руснаците се прегрупират и проучват неналичието на прогрес " в последните 24 до 36 часа, сподели представителят Джон Кърби в сряда вечерта.

Той предизвести, че е рано за заключения, защото съветската войска разполага с спомагателни сили, които още не е употребила.

Вечерта в сряда съветското Министерство на защитата, че цивилните могат да изоставен без проблем Киев през близкия град Василков. Този апел звуча и в понеделник. Още тогава самият Василков беше под обстрел от няколко дни.
Харков
Харков осми ден е под съветски обстрел. Той засегна и един от знаците на града - храма "Успение Богородично ".

Църквата е издигната през 17-и век като дървена постройка, сменена с каменна век по късно. Това е настоящ храм на Украинската православна черква на Мовсковския патриархат. В речта, която предшестваше експанзията против Украйна, Путин сподели, че Украйна преследва тази черква.

Кметът на Харков Ихор Терехов дефинира обстановката в града като доста рискова, че се бомбардират жилищни здания и квартали, само че прибавя, че съпротивата не стопира и градът "ще издържи ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР