Русия ще спечели войната с Украйна“. България ще говори в

...
Русия ще спечели войната с Украйна“. България ще говори в
Коментари Харесай

Преди година – Радев: Русия ще спечели в Украйна; Петков: Искам санкции; Борисов: Това е тотална война

„ Русия ще завоюва войната с Украйна “. „ България ще приказва в един глас с НАТО “. „ Това е специфична военна интервенция и не би трябвало да затваряме вратите за дипломацията “. „ Това е война по цялата територия на една суверенна страна “…

Това са четири оценки за нещастието в Украйна, която стартира тъкмо преди една година с съветското настъпление в страната. Те са надлежно на президента Румен Радев, на тогавашния министър-председател и министъра на защитата Кирил Петков и Стефан Янев, както и на водача на ГЕРБ Бойко Борисов. Тези позиции са декларирани в първите часове след експлоадирането на най-кървавия боен спор в Европа след края на Втората международна война.

На 24 февруари 2023 година ще се навърши година от войната на Русия против Украйна. БГНЕС разгласява първите реакции на българските държавни и политически мъже след съветското настъпление без редакторска интервенция.

Президентът Румен Радев предвижда, че войната ще бъде извоювана от Русия, само че в това време акцентира, че е безусловно неприемливо в XIX век в Европа да летят ракети.

„ Видно е, че Русия ще завоюва тази война, само че тя доста мъчно ще завоюва мира. С експанзия не се печели. За това е наша отговорност да създадем всичко допустимо по-бързо да се възстановят мира и дипломатическите връзки. Санкциите за съветската страна се взеха с консенсус през днешния ден на Съвета на Европейски Съюз и те по никакъв начин не са леки. Техният резултат ще се усети с течение на времето и ще има съществени отблясъци върху нашия стопански живот. НАТО, като групов орган за сигурност, има свои ясни правила и правни правила. България от своя страна указва филантропична помощ както на сънародниците ни в Украйна, по този начин и на самите украинци “, съобщи тогава президентът.

Тогавашният министър председател Кирил Петков, който беше отпред на четворната коалиция, включваща „ Продължаваме промяната “, Българска социалистическа партия, „ Демократична България “ и „ ИТН “, прикани за декларация на 47 Народно събрания и акцентира, че няма по какъв начин да не наложим наказания.

„ Българското държавно управление остро осъжда експанзията на Руската федерация към Украйна. Тази експанзия виждаме, че не е предизвикана от Украйна. За нас такива дейности е неприемливо да бъдат подкрепяни на територия на Европа. Потвърждавам, че България ще приказва в един глас с нашите сътрудници от Европейски Съюз и НАТО, ще продължим да се борим освен против военната мощ, само че и против хибридните офанзиви “, съобщи Петков.

И до момента в който Петков призоваваше да приказваме в обединен глас с „ нашите сътрудници в НАТО “, пропукването по тематиката за войната пристигна точно в редовете на неговия кабинет. Министърът на защитата Стефан Янев си разреши да приказва за съветската експанзия с неприемливи термини. Той цитира в общественото пространство оценката на съветския президент Владимир Путин, че нашествието в Украйна е „ специфична военна интервенция “.

„ Нарочно не приказваме с войнствена реторика и не инцидентно цитирах президента Путин, който сподели, че това е специфична интервенция. По този метод нито президентът Путин, нито НАТО затварят вратата за дипломацията. Активните дейности ще свършат и още веднъж ще има потребност от дипломация “, сподели тогава Янев. Няколко дни по-късно под мощния публичен напън той беше заставен да се отдръпна от поста.

Позицията на тогавашния министър председател не среща добър банкет и измежду различен съдружен сътрудник – социалистите. Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, тогавашен министър на стопанската система, осъди „ ескалацията на спора “ в Украйна, само че не поддържа глобите на Европейски Съюз.

„ Българска социалистическа партия не поддържа въвеждането на икономическите наказания от страна на Европейски Съюз против Русия, защото те се потвърдиха в годините като неефективни и безрезултатни, както и предвид на бъдещите отрицателни последствия от тях за българската стопанска система и за жителите “, съобщи Нинова.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов дефинира протичащото се по следния метод:

„ Както и да се пробват да го назовават, това е война. Все едно да бомбардират Бояна, Варна, Стара Загора и ние да споделяме, че е някаква военна интервенция. Това е война по цялата територия на суверенна страна “, съобщи още Борисов, след което предложи незабавно да се направи проект за енергийните източници, машиностроенето, медикаментите и хранително-вкусова индустрия на страната ни, за търговията с Русия, както и да се направи кулоар за българите, поискали да бъдат евакуирани от Украйна.

Съпредседателят на „ Демократична България “ Христо Иванов също осъзнава сериозността на ситуацията.

„ Днес сме в изменена обстановка. Тази война е война, при която един деспот се пробва по всевъзможен начин, в това число бомбардировки против градове, в които има цивилно население, да ревизира следвоенния ред. Пред лицето на тази опасност би трябвало на ново равнище на национална отговорност да консолидираме българската държавност “, сподели Христо Иванов.

Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ приканва депутатите да спрат с дневния си ред и да проявят държавническо държание.

„ В комшията гори. Ние имаме проблеми, ние сме съседи. Не можем да се вършим, че нищо не се случва. Може би сме единственият парламент в Европа, който към момента няма позиция. В тази обстановка нито властта, нито обединението е по-важна от страната. Нека да имаме държавническо държание и отношение и да се вземем на съществено в тази сериозна обстановка. Това е нашият апел “, разяснява Мустафа Карадайъ. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР