Русия ще изстреля този петък първия си космически апарат към

...
Русия ще изстреля този петък първия си космически апарат към
Коментари Харесай

Разкапана и умираща путинова Русия се запъти към Луната

Русия ще изстреля този петък първия си галактически уред към Луната от 1976 година насам, съобщи Агенция Франс Прес, като цитира галактическата организация на страната Роскосмос. Стартът на спускаемата станция " Луна-25 " е плануван " за 11 август в 02:10:57 ч. московско време, се споделя в публикуваното известие, представено от Българска телеграфна агенция. Новината звучи неуместно на фона на разпалената от Москва в Украйна, която продължава към този момент повече от година.

Едва ли може да се има вяра, че в тези сложни времена, когато стопанската система на путинова Русия е мощно милитаризирана и се задъхва от проблеми, че страната е в положение да извърши едно толкоз съществено начинание. Би могло обаче повода да се търси в желанието на русия президент да показва някакво предимство, конкурирайки се със Съединени американски щати и Китай. Основание ни дава обстоятелството, че началото на съветската лунна задача ще бъде обещано в миг, когато международни сили като Съединени американски щати и Китай форсират работата по своите планове за кацане на естествения сателит на Земята.

Ракетата-носител " Союз " с автоматизираната станция " Луна-25 " ще бъде изстреляна от космодрума " Восточний " в Далечния изток. Планирано е апаратът да кацне покрай южния полюс на Луната, " на комплициран терен ".

Очаква се полетът да продължи сред " четири и половина и пет и половина дни ", оповестяват още от Роскосмос. Веднъж стъпил на Луната, апаратът " Луна-25 ", който тежи съвсем 800 кг, ще има за задача " да вземе проби, да проучва грунта и да организира дълготрайни научни проучвания " в продължение на най-малко една година, се споделя в формалното известие на съветската галактическа организация.

Това изстрелване е първата задача от новата лунна стратегия на Русия и идва в миг, когато Москва желае да ускори галактическото си съдействие с Пекин, в разгара на напрежението със западните сили поради нахлуването в Украйна, отбелязва Агенция Франс Прес.

След като президентът Владимир Путин стартира съветската военна атака в Украйна, Европейската галактическа организация (ЕКА) разгласи, че повече няма да си сътрудничи с Москва нито при изстрелването на " Луна-25 ", нито при бъдещите задачи 26 и 27.

Въпреки това Русия съобщи, че ще продължи с лунните си планове и ще размени оборудването на ЕКА с такова съветско произвеждане. Последната лунна задача на Съюз на съветските социалистически републики беше изпращането на галактическата сонда " Луна-24 " през 1976 година След разпадането на Съюз на съветските социалистически републики, Москва се бори за нововъведения в региона на галактическите проучвания. Програмите й в този момент се конкурират освен с държавни играчи, само че и с частни начинания като " Спейс Екс " на милиардера Илон Мъск, напомня Агенция Франс Прес.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР