Русия регистрира драстично увеличение на смъртността през 2020 г., подхранвана

...
Русия регистрира драстично увеличение на смъртността през 2020 г., подхранвана
Коментари Харесай

Русия регистрира драстично увеличение на смъртността

Русия записва фрапантно нарастване на смъртността през 2020 година, подхранвана от пандемията на ковид, съгласно нови публични данни, които демонстрират повече от 162 000 смъртни случая, свързани с вируса, заяви организация БГНЕС, цитирайки AFP.

Предварителните оценки, оповестени от статистическата организация Росстат, демонстрират, че смъртността се е нараснала със 17,9% спрямо 2019 година, съобщи в понеделник вицепремиерът Татяна Голикова. “Тази по-голяма смъртност включва смъртност заради COVID-19”, сподели тя по време на брифинг за ковид, излъчен по държавната телевизия.

Данните на Росстат демонстрират, че сред април, когато пандемията удари Русия, и декември, страната е записала 162 429 смъртни случая, свързани с ковид. Декември беше най-смъртоносният месец от пандемията през предходната година с 44 435 смъртни случая, свързани с вируса. Според разбивката на Росстат 31 550 от тези смъртни случаи се дължат основно на COVID-19, до момента в който при други 12 885 пациентите са били с позитивен тест, само че вирусът не се смята за главната причина за гибелта.

Общо 2,12 милиона души са починали в Русия през 2020 година, спрямо 1,8 милиона през 2019 година, сочи Росстат, като пандемията изостря демографската рецесия, с която страната се сблъсква от краха на Съветския съюз през 1991 година Миналата година популацията на Русия се е свило с над 510 000 души, което е най-големият спад от средата на 2000-те, демонстрира формалната статистика, оповестена в края на януари. Русия се гордее с отговора си на COVID-19, като показва ниския % на смъртност като доказателство за триумфа си. Но през огромна част от пандемията Русия разгласява единствено частични данни, отчитайки единствено смъртни случаи, при които е открито след аутопсия, че коронавирусът е главната причина за гибелта. До понеделник съветските здравни чиновници оповестиха единствено за 77 068 смъртни случая от вируса.

За разлика от пандемията, която настъпи напролет, държавното управление наложи блокиране, когато страната беше наранена от втора вълна от инфекции през есента. С вярата да поддържат затруднена стопанска система, представителите на властта вместо това разпореждаха очакванията си на домашната ваксина „ Спутник V”, която е налична за обществеността от декември. Властите неотдавна обявиха, че пандемията отслабва и в Москва, епицентърът на огнището на страната, ограниченията за блокиране са съвсем напълно анулирани. В понеделник Голикова съобщи, че смъртните случаи, свързани с вируси, са намалели с 11 % през януари спрямо декември.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР