Русия разпространява фейкове, представени като международни, за да подкопае европейската

...
Русия разпространява фейкове, представени като международни, за да подкопае европейската
Коментари Харесай

Русия разпространява фейкове, представени като международни, за да подкопае европейската подкрепа за Украйна

Русия популяризира фейкове, показани като " интернационалните ", с цел да подкопае европейската поддръжка за Украйна, съобщи " Блумбърг ", представена от " РБК-Украйна ".

Информационната организация цитира четири случая в изследвания на Европейския съюз, при които са основани подправени заглавни страници, които имитират образния жанр на европейските сатирични списания, с цел да нападат Украйна и президента Володимир Зеленски.

Дадени са припери и с два видеоклипа, които имитират образа на " Ал Джазира " и " Евронюз ". Разпространяват се неистини, че украинските футболни почитатели са били " арестувани в Доха поради държанието на нацистите по време на Световното състезание ", както и че германска аукционна къща ще унищожи съветски творби на изкуството.

След публикуването на тези фейкове, съдържанието бързо е разпространявано от канали, свързани с съветски държавни медии. В изследване на ЕС е оценена извадка от 100 случая на манипулиране на информация в интервала от октомври до декември 2022 г. 60 от тях са свързани с съветската инвазия в Украйна.

" Тази война не се води единствено на бойното поле от бойци, тя се води в осведомителното пространство, като задачата е да се спечелят сърцата и мозъците на хората. Имаме доста доказателства, че Русия стои зад координирани опити за манипулиране на публичния спор в отворените общества ", цитира " Блумбърг " думите на върховния представител на Европейски Съюз за външната политика Жозеп Борел.

Той съпостави актуалните съветски публицисти, които стоят зад осведомителните операции, с Йозеф Гьобелс, основният пропагандист на Адолф Хитлер.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР