Русия проучва възможността за пряка среща между руски и американски

...
Русия проучва възможността за пряка среща между руски и американски
Коментари Харесай

Русия иска да преговаря очи в очи със САЩ по договора за ядрените оръжия

Русия изследва опцията за директна среща сред съветски и американски договарящи по основния контракт за надзор на нуклеарните оръжия, оповестява " Ройтерс ".

На брифинг представителят на външното министерство Мария Захарова съобщи, че Москва е отворена за обновяване на инспекциите по Договор а за понижаване на стратегическите оръжия (СТАРТ) и преглежда опцията за персонални срещи на взаимна комисия от представители на Съединени американски щати и Русия.

Физическите инспекции според контракта са прекратени от 2020 година, в началото вследствие на пандемията от ковид.

" Разглежда се тематиката за възобновяването им. Проучват се опциите за осъществяване на договаряния очи в очи на двустранната консултативна комисия ", разясни Захарова.
 Русия стопира инспекциите по контракта СТАРТ на своя територия
Русия стопира инспекциите по контракта СТАРТ на своя територия

Москва акцентира като причина антируските наказания

Договорът дефинира ограничавания върху броя на нуклеарните оръжия, които може да разполага всяка страна, и обрисува изискванията за инспекция и ревизия на нуклеарния боеприпас на другите страни.

Въпреки че и двете страни не престават да съблюдават Договора даже след началото на спора в Украйна, при започване на август заради рестриктивните мерки за пътешестване, наложени на Русия, защото глобите " дейно лишават Руската федерация от правото да прави инспекции на американска територия ", съгласно изказване на съветското външно министерство.
 Кремъл не регистрира прогрес в договарянията със Съединени американски щати за нуклеарните оръжия
Кремъл не регистрира прогрес в договарянията със Съединени американски щати за нуклеарните оръжия

Имало сигнали за вероятното им обновяване по Договора СТАРТ

В началото на 2021 година Русия и Съединени американски щати се без каквито и да е било спомагателни условия, както е предложила Москва.

Русия и Китай да стартират договаряния за надзор на нуклеарните оръжия , като акцентира, че Москва по-специално има задължението да покаже отговорност след нахлуването си в Украйна.

В изказване американският водач повтори, че администрацията му е подготвена " експедитивно да договаря " за подмяна на контракта СТАРТ, ограничителен междуконтиненталните нуклеарни сили в Съединените щати и Русия, който би трябвало да изтече през 2026 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР