Русия продължи обстрела на цивилни цели днес, вземайки нови жертви

...
Русия продължи обстрела на цивилни цели днес, вземайки нови жертви
Коментари Харесай

Войната днес: Боеве край Мариупол и Чернигов, руснаците обстрелват брега край Одеса

Русия продължи обстрела на цивилни цели през днешния ден, вземайки нови жертви измежду мирното население в Украйна, до момента в който украиските сили успяваха да задържат настъплението на силите ѝ да преминат в контраофанзива на обособени места.

Военна лекарка популяризира видео, в което описа за филантропична злополука в обсадения и непрестанно обстрелван от съветските сили азовски пристанищен град Мариупол, където съгласно локалните управляващи цивилните жертви към този момент надминават 2200 макар продължаващите евакуации.
https://www.clubz.bg/uploads/2022/03/Погребение в всеобщ гроб Мариупол 16 март 2022 - 1 ап бта.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 700 " height= " 467 " /> Местни поданици погребват телата на цивилни жертви на съветския обстрел в всеобщ гроб в покрайнините на Мариупол. Снимка АП/БТА
Руски снаряд или ракета умъртви 10 души на опашка за самун в северния украински град Чернигов, съобщи Си Ен Ен, базирайки се на геолокирано видео. Телевизията посочи, че няма без значение удостоверение на броя на жертвите.

Чернигов, който е на пътя към Киев е обсаден от съветски войски и няколко пъти попада под артилерийски обстрел, огромна част от който порази жилищни квартали на града.

Украйна предприе контранастъпления против съветските сили в няколко региона на бойни дейности, написа в Туитър Михайло Подоляк, консултант на украинския президент Володимир Зеленски, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

" Това коренно трансформира разположението на силите ", означи Подоляк, без да дава повече детайлности.

Въоръжените сили на Украйна правят лимитирани контраатаки по няколко фронта, а съветските войски не са в положение да завоюват територия заради липса на запаси. Това съобщи през днешния ден Олексий Арестович, консултант на украинския президент, представен също от Ройтерс.

" Положението [...] по значимите горещи точки не се е трансформирало и няма възможност да се промени, тъй като Русия е изчерпала ресурсите си ",каза съветникът на онлайн конференция. По думите му Русия продължава да изстрелва ракети по украински цели, само че към две трети от тях поразяват цивилен здания и инфраструктура. Тази информация не може да бъде доказана, отбелязва Ройтерс и напомни изказванията на Русия, че нейната войска не стреля по цивилни.

Русия е изгубила до 40 % от силите, с които е почнала нашествието в Украйна, съобщи ДПА, като се базира на основния щаб на украинските въоръжени сили.

По информация от ежедневния бюлетин на щаба военните елементи са били или изцяло унищожени, или са изгубили бойния си потенциал. Информацията не е доказана от самостоятелни източници, отбелязва ДПА.

Ситуацията продължава да е най-сериозна в региона на обсадения град Мариупол, се показва в бюлетина. Руската войска се пробва да блокира достъпа до града от запад и от изток, само че " търпи обилни загуби ".

В района на Одеса съветски кораби обстрелват украинския бряг, само че няма опити за десант, заяви чиновник от министерството на вътрешните работи.

Съгласно със известие, оповестено на страницата на Въоръжените сили на Украйна във Facebook селата Лебедика, Санжейка и Биленке, които са на към 30 километра от огромното черноморско пристанище в Южна Украйна са били обстрелвани през последните 24 часа.

Одеса е третият по величина украински град след Киев и Харков и се счита за основна цел на съветското нахлуване.

Обстрелът на крайбрежието към Одеса ускорява упованията за предстоят съветски морски десант в региона.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР