Русия предупреди, че може да атакува кораби в Черно море.

...
Русия предупреди, че може да атакува кораби в Черно море.
Коментари Харесай

Русия предупреди, че може да атакува кораби в Черно море

Русия предизвести, че може да нападна кораби в Черно море. След като Москва излезе от съглашението за експорт на украинско зърно, съветското министерството на защитата разгласи, че от през днешния ден ще счита корабите в регионите към украинските пристанища за " противников "  съдове и " евентуални превозвачи на военно съоръжение ".

Руските управляващи изпратиха публично предизвестие до службите по корабоплаването. В него се показва, че определени зони в северозападната и югоизточната част от интернационалните води на Черно море отсега нататък ще бъдат рискови за корабоплаването.

Съединени американски щати: Русия евентуално възнамерява набези на кораби в Черно море

В понеделник Русия едностранно приключи съглашението за износа на украинско зърно - година след влизането му в действие. Тази стъпка провокира остра интернационална реакция. Решението на Кремъл да не продължава контракта значи, че съветските управляващи към този момент не дават гаранции за сигурността на селскостопанските артикули, които по море се изнасят от украински черноморски пристанища като Одеса. Нека да напомним, че съглашението, подписано през юли предходната година с посредничеството на Организация на обединените нации и на Турция, обезпечи през последната година износа на съвсем 33 милиона тона украинско зърно. То подсигурява опцията на украинските производители да изнасят стоката си въпреки окупационната война, която Русия води против Украйна.

Руският президент Владимир Путин сподели, че неговата страна е подготвена " незабавно "  да възобнови съглашението, стига да бъдат изпълнени изискванията, които Москва слага. Държавните медии излъчиха среща на президента с представители на съветското държавно управление, на която Путин упрекна Запада, че зад една привидна угриженост за гладуващите в бедните страни всъщност се прикривали интересите на крупния американски и европейски бизнес, които печелели от препродажбата на зърно.

Властите в Съединени американски щати оповестиха, че разполагат с информация, съгласно която Русия е разположила още морски мини към входовете на украинските черноморски пристанища. Говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом във Вашингтон Адам Ходж съобщи: " Смятаме, че това са координирани дейности, с цел да бъдат след това оправдани нападенията против цивилни кораби в Черно море, като виновността за тях се припише на Украйна. "

Русия бомбардира Одеса за трета поредна нощ

След последните опустошителните съветски офанзиви против черноморски пристанища на Украйна президентът Володимир Зеленски изиска спомагателна помощ за своята противовъздушна защита. " След всяко сходно нахлуване ние призоваваме нашите сътрудници: украинската Противовъздушна отбрана би трябвало да бъде укрепена ", съобщи Зеленски в своето видеобръщение. Както е известно, през последните нощи Русия целеустремено бомбардираше пристанищния район на Одеса. Последната бомбардировка е унищожила 60 000 тона зърно, оповестяват украинските управляващи.

Пожарникари се борят с последствията от ударите против Одеса.Снимка: Cover-Images/IMAGO

Зеленски съобщи, че това било " вероятно най-сериозният опит на Русия да унищожи Одеса от началото на пълномащабната война до през днешния ден ". Украинският президент сподели още, че сходни набези предизвикват премеждия освен на Украйна, само че и на страни в Африка и Азия, които чакат доставките на храни.

Въздушните удари против Одеса не престават към този момент трета поредна нощ. Тамошните медии оповестяват, че през миналата нощ още веднъж е имало детонации в региона на пристанището. Властите настояват, че противовъздушната защита била задействана. Нападения имаше и против Николаев, където по данни на украинските управляващи били ранени минимум седем души, в това число и деца. В резултат от артилерийските удари е избухнал пожар в триетажна жилищна постройка и в няколко гаража.

Междувременно Съединени американски щати оповестиха, че отпускат нови 1,3 милиарда $ военна помощ за Украйна. Средствата са предопределени най-много за подсилване на защитата на украинското въздушно пространство и за муниции.

***

Вижте и това видео: 

Съединени американски щати: Оръжия за Украйна от американски фабрики

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР