Русия овладя Соледар. Според Евгений Пригожин, основателят на ЧВК “Вагнер,

...
Русия овладя Соледар. Според Евгений Пригожин, основателят на ЧВК “Вагнер,
Коментари Харесай

Освобождението на Соледар ще доведе до ефекта на доминото в Донбас

Русия овладя Соледар. Според Евгений Пригожин, създателят на ЧВК “Вагнер ”, в центъра на града се е образувал казан, в който се води борба. Разбиването на защитата на ВСУ в Соледар отваря нови благоприятни условия за съветската формация войски за нахлуване и в бъдеще за освобождение на цялата територия на ДНР. Какви би трябвало да бъдат по-нататъшните дейности на съветските военни, с цел да се затвърди триумфът?

ВСУ изгубиха към 25 хиляди души в боевете за град Соледар в североизточната част на ДНР, тези загуби са незаменими, разяснява Родион Мирошник, някогашен дипломат на ЛНР в Москва. Според него " Украйна е платила невероятна цена, несъизмерима с действителността, за политическата целенасоченост от запазването на Соледар ".

Моралният дух на подразделенията на ВСУ на фронта в Запорожка област пада на фона на новините от Соледар и по-специално за обкръжението от няколкостотин украински бойци, сподели Владимир Рогов, водач на запорожкото придвижване " Ние сме с Русия ". Политикът означи, че след загубата на Соледар от украинските войски, тонът на обществените изказвания на Владимир Зеленски и ръководителя на канцеларията на президента на Украйна Андрей Ермак очевидно се трансформира. На бойците от ВСУ ще бъде обяснено, че изоставянето на Соледар и евентуалната загуба на прилежащ Артьомовск (който украинската страна назовава Бахмут) не са толкоз значими, означи Рогов.

В същото време Алексей Арестович, консултант на ръководителя на кабинета на Зеленски, призна, че част от подразделенията на ВСУ са избягали от позициите си в Соледар. Според него бягството на обособена рота от направлението е основало обстановка, при която съперникът елементарно е съумял да заеме овакантената позиция.

Основателят на ЧВК, предприемачът Евгений Пригожин, заяви, че в сряда вечерта елементи на групата са открили надзор над територията на град Соледар, в центъра на който подразделения на ВСУ са попаднали в казан. Според него директно в щурма са взели участие единствено вагнеровци.

На брифинг в сряда прессекретарят на Министерството на защитата генерал-лейтенант Игор Конашенков означи сполучливото нахлуване на съветските войски в донецкото направление. Според него елементи на ВДВ са блокирали Соледар от север и юг. Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков уточни позитивна динамичност по време на спецоперацията.

Изпълняващият длъжността началник на ДНР Денис Пушилин съобщи, че цялостното освобождение на Соледар усилва опциите за по-нататъшно освобождение на Артьомовск и Северск. Според него завладяването на града ще разреши достъп до Славянск-Краматорската агломерация, където е съсредоточена добре укрепена формация на съперника. А излизането на съветските въоръжени сили при Краматорск и Славянск ще означи повратна точка в освобождението на цялата територия на Донецката република, счита Пушилин.

Член-кореспондентът на Академията на военните науки Александър Бартош отбелязва, че едвам след цялостното пречистване на Соледар ще има благоприятни условия за по-нататъшно нахлуване на съветските войски. „ Обещаващи посоки са Артьомовск и Краматорск. И след освобождението им ще можем да приказваме за стратегически достижения “, сподели Бартош, като добави, че предстоят „ доста тежки и кръвопролитни борби “.

Владислав Бердичевски, народен представител от Народния съвет на ДНР, също показва, че Соледар не е изцяло разчистен. Той предвижда, че в този град " ще забележим нещо сходно на Мариупол "

„ Останалите формирования на ВСУ интензивно ще се крият в изби и убежища. Някои от тях евентуално ще се предадат. Мнозинството обаче ще би трябвало да бъде избито от укрепленията със мощ “, допуска донецкият политик.

Както на собствен ред изяснява военният анализатор Михаил Онуфриенко, в солните мини на Соледар, на дълбочина няколкостотин метра и дължина 200 километра, може да има украински боен личен състав, който най-вероятно ще продължи да оказва опозиция. Събеседникът предлага да се изчакат известия за почистването на всички подземни уреди. „ Поемането на надзор върху цялата територия на Соледар значи, че непрекъснатата отбранителна верига след рухването на Лисичанск и Северодонецк е прекратена “, сподели Онуфриенко.

Ако приказваме за тактическите благоприятни условия, които се откриват след преодоляването на Соледар, тогава, както отбелязва Бартош, обкръжението на Артьомовск се допуска преди всичко и в два пръстена - вътрешен и външен. Необходимо е да се отсекат вероятните противников сили, които " ще се опитат да разбие обкръжението към разположените там сили на ВСУ ".

Но за такова обграждане Русия ще би трябвало да трансферира част от техника и сили от други посоки, както и да усили работата на авиацията и артилерията. „ Обкръжението ще унищожи изцяло локалната логистика на съперника, прекъсвайки доставките на спомагателен персонален състав, оръжия и хранителни запаси “, изясни военният специалист.

Бердичевски предвижда, че украинските военни няма да изоставен Артьомовск и ще го задържат, до момента в който градът не бъде обграден. Тази седмица Зеленски заяви за проведеното прекачване на спомагателни елементи наВСУ в Артьомовск и Соледар. „ Само откакто изцяло освободим тези територии, ВСУ ще се върнат в самия Славянск. Не изключвам всички градове по пътя им да бъдат унищожени. И това не е изненадващо - Донбас и хората, които живеят там, са им непознати. Украйна не се интересува от тяхната орис “, споделя Бердичевски.

От своя страна Онуфриенко напомня, че има предпоставки за уединяване на силите на ВСУ в Артьомовск. Пътищата към него към този момент са прекратени - бойните дейности излизат оттатък северните околности и южните покрайнини, което " ще разреши да се овладее пътя, който води към Часов Яр ". „ Снабдяването на групировката на ВСУ оттова ще стане доста проблематично и ще докара до безнадеждно състояние за гарнизона в Артьомовск “, чака Онуфриенко.

Според събеседника в този момент е разумно да се придвижим още веднъж на запад, с цел да възстановим изгубените през есента позиции и „ да принудим съперника да разпредели остатъците от запасите си на по-широк сектор от фронта “.

Онуфриенко изясни, че Соледар, Северск, Артьомовск, Константиновка, Дружковка, Краматорск и Славянск съставляват непрекъсната верига от укрепления във формата на подкова - от завоя на Северски Донец и на юг, до Торецк. Според неговата прогноза завладяването на Соледар ще провокира резултат на доминото, а по-късно ще бъдат освободени Артьомовск и Северск с „ последователно излизане към Краматорск и Славянск “.

Добавяме, че боевете за Соледар се водят от август предходната година. През ноември украинската войска претърпя тежки загуби и изостави настъпателни интервенции, преминавайки в защита. Дълги и кръвопролитни борби се водеха безусловно за всяка къща. През декември Киев изпрати подкрепления в града, в това число чужденци с оръжие на НАТО. Но при започване на годината стартира всеобщо оттегляне на украинските сили от градските региони. Помощникът на началника на районното Министерство на вътрешните работи Виталий Кисельов сподели в края на предходната седмица, че ВСУ са получили заповед да се отдръпват от Соледар.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР