Русия отправи официален протест пред Ватикана заради изказване на папа

...
Русия отправи официален протест пред Ватикана заради изказване на папа
Коментари Харесай

Папата си навлече гнева на Кремъл, защо

Русия насочи формален митинг пред Ватикана поради изявление на папа Франциск, в което той осъди жестокостите във войната в Украйна, като упрекна за зверствата главно чеченците и други малцинства, явно пробвайки се да спести рецензии против етническите съветски бойци, съобщи Асошиейтед прес.

Руският дипломат към Светия трон Александър Авдеев съобщи за РИА Новости, че се е срещнал през вчерашния ден с представител на Ватикана, с цел да изрази своето отвращение от изявлението на папата пред йезуитското списание " Америка ".
-->
В изявлението, оповестено през вчерашния ден, Франциск отбрани нормалното си отвращение да назове поименно съветския президент Владимир Путин, като сподели, че Украйна явно е " мъченическата жертва " на войната. Той обаче означи, че въпреки Русия да е нахлула в Украйна, " като цяло най-жестоки са вероятно тези, които са от Русия, само че не са от съветската традиция – като чеченци, буряти и други ".

Очевидното разграничаване, направено от папата сред чеченците, които са най-вече мюсюлмани, и бурятите – най-вече будисти, от една страна, и етническите съветски бойци, от друга, подразни Москва, отбелязва АП.

" Изразих отвращение от сходни клевети и означих, че нищо не може да разклати сплотеността и единството на многонационалния съветски народ ", сподели Авдеев.

Преди това ръководителят на съветската република Бурятия Алексей Циденов дефинира мненията на папата като " най-малкото странни ".

Не беше напълно ясно какво Франциск имаше поради, говорейки за хора, които следват " съветската традиция ", само че може би ставаше дума за най-вече съветските православни християнски корени на близо 68 % от популацията на Русия.

Той очевидно се опитваше да прокара разграничаване сред тези, които следват " съветската традиция ", и по-жестоките, както се твърди, чеченци и буряти, макар че съветските бойци са упреквани във военни закононарушения без значение от своята етническа принадлежност, показва АП.

Това става в миг, когато Светият трон се пробва да посредничи сред Русия и Украйна за споразумяване на спора. От Римокатолическата черква поставят старания да спомагат за мирни договаряния, само че до момента без триумф.

Попитан за следващото предложение на Ватикана, представителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи през вчерашния ден, че Москва прави оценка жеста, само че означи, че Киев отхвърля да договаря.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР