Русия няма да се присъедини към Договора за забрана на

...
Русия няма да се присъедини към Договора за забрана на
Коментари Харесай

Москва няма да се присъедини към Договора за забрана на ядрените оръжия: МВнР

Русия няма да се причисли към Договора за възбрана на нуклеарните оръжия (ДЗЯО), съобщи в петък представителят на съветското външно министерство Мария Захарова.

Тя направи този коментар след приключването на първата конференция на държавите-участнички в Договора за възбрана на нуклеарните оръжия.

Според нея настойчивото пробутване на контракта задълбочава разединението сред страните и подкопава режима на Договора за неразпространение на нуклеарното оръжие.

" Във връзка с желанието да се слагат на непрекъсната основа напъните за универсализиране на ТПНВ, както е записано в заключителните документи на конференцията, подчертаваме: Русия не има намерение да се причисли към това съглашение и счита, че договорът не открива никакви универсални стандарти: нито в този момент, нито в бъдеще ", сподели тя.

 

Според Захарова Москва продължава твърдо да се придържа към позицията, че създаването на ТПНВ е било прибързано, неправилно и в действителност контрапродуктивно. Това съглашение не способства с нищо за понижаване на възходящите нуклеарни опасности и не доближава човечеството нито с една крачка към поставената в него цел, а методът, заложен в ТПНЯО, води единствено до усилване на несъгласията сред нуклеарните и неядрените страни - акцентира тя.

" Тя не регистрира военно-политическата и военно-стратегическата обстановка и опонира на правилото, че нуклеарното разоръжаване би трябвало да се прави по подобен метод, че да докара до " повишение на равнището на сигурност за всички " Не виждаме реалистични способи за използване на каквито и да било - или на практика ограничения за директно понижаване на нуклеарните оръжия ", продължи дипломатът.

 

 

" Русия, както и всички останали страни с боен нуклеарен капацитет, не взе участие в конференцията на държавите-участнички в TPNW и не има намерение да го прави в бъдеще. Също по този начин не планираме да построяваме взаимна работа със спомагателни структури, основани в границите на взаимоотношението на участниците в ТПНВ, с цел да го извършват ", сподели тя.

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР