Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен възнамерява да

...
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен възнамерява да
Коментари Харесай

Китай причинява деиндустриализация в ЕС: Фон дер Лайен

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен има намерение да беседва с гостуващия китайски президент Си Дзинпин за политиките, които съгласно нея съставляват опасност от деиндустриализация в блока.

Китайският водач дойде във Франция в неделя като част от шестдневно пътешестване в три страни в Европа, първото му от 2019 година насам. Ръководителят на изпълнителната власт на Европейски Съюз съобщи, че ще разиска " актуалните несъответствия " в китайската търговия по време на договарянията със Си.

" Китай сега създава, с големи дотации, повече, в сравнение с продава заради личното си едва вътрешно търсене. Това води до свръхпредлагане на китайски субсидирани артикули, като електрически автомобили (електрически транспортни средства) и стомана, което води до нелоялна търговия ", сподели тя.

" Европа не може да одобри сходни изкривяващи пазара практики, които биха могли да доведат до деиндустриализация в Европа ", добави Фон дер Лайен.

През последните няколко седмици управляващите на Европейски Съюз започнаха следствия на хипотетични нелоялни китайски практики, в това число ограничавания върху доставките на европейски медицински произведения на пазара на азиатската страна и дотации за китайски компании, произвеждащи вятърни турбини, електрически транспортни средства и влакове.

Междувременно Китай стартира антидъмпингово следствие за бренди, внасяно от Европейски Съюз, което визира изключително френските експортьори. Взаимните следствия се възприемат като възходящо опълчване по протекционизма. Фон дер Лайен упорства за " понижаване на риска " на търговията с Китай, само че не е стигнала до такава степен, че да се застъпва за обособяване от икономическата мощ.

Членовете на Европейски Съюз значително отделиха стопанските системи си от Русия в опит да санкционират Москва за спора в Украйна. Загубата на достъп до на ниска цена съветски природен газ засегна енергоемките промишлености в Западна Европа, принуждавайки бизнеса да реалокира производството си на други места. Съединени американски щати бяха измежду главните им дестинации, защото държавното управление предложи дотации на избрани производители според Закона за понижаване на инфлацията от 2022 година

В публикация, оповестена във френската преса преди визитата му, Си съобщи, че Пекин се ангажира да реализира " нови вероятности " в връзките си със страната. Той написа: " Франция напредва в реиндустриализацията, учредена на зелени нововъведения, до момента в който Китай форсира развиването на нови качествени индустриални сили ".

След Франция китайският президент би трябвало да посети членката на Европейски Съюз Унгария и другарски настроената към Русия Сърбия, която не е членка.

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР