Русия използва Запорожката АЕЦ - най-голямото ядрено съоръжение в Европа,

...
Русия използва Запорожката АЕЦ - най-голямото ядрено съоръжение в Европа,
Коментари Харесай

Русия използва Запорожката АЕЦ за оръжейна база, твърди Украйна

Русия употребява Запорожката АЕЦ - най-голямото нуклеарно оборудване в Европа, за предпазване на ракетни системи и с цел да обстрелва близките региони в Украйна. Това съобщи Педро Котин, чиновник на на украинската нуклеарна организация " Енергоатом ", пред " Стрейт Таймс ".

" Те (руските сили - б.р.) управляват физически периметъра. Тежката техника на окупаторите и камионите с оръжие и експлозиви остават на територията на Запорожката атомна електроцентрала. Натискът върху окупаторите да изоставен територията на централата е непълен ", акцентира той.

Запорожката атомна електроцентрала е най-голямата АЕЦ в Европа и създава 1/4 от цялата електрическа енергия в Украйна. Мощността й е към 6000 мегавата и включва шест реактора. От 1996 година централата действа като обособена конструкция на украинската държавна компания за атомна сила " Енергоатом ".

През март 2022 година съветските въоръжени сили поеха контрола над електроцентралата, само че тя към момента се ръководи от украински личен състав.
 Украински дронове направили офанзива край Запорожката АЕЦ Обновена
Украински дронове направили офанзива край Запорожката АЕЦ

Седем са починали, а четирима са в неопределеност след украински обстрел в Херсонска област
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР