Русия има алтернативен вариант при цялостно или частично изключване от

...
Русия има алтернативен вариант при цялостно или частично изключване от
Коментари Харесай

Кремъл се е подсигурил за спиране на международните разплащания

Русия има различен вид при изцяло или отчасти изключване от системата за финансови известия SWIFT, предизвестяват анализатори. Според тях Западният свят може " да си вкара автогол ", тъй като ще се ускори процесът по заобикаляне на американския $ като водеща валута, от което ще завоюва китайският юан, а това е забележителна победа в съперничеството сред Вашингтон и Пекин.

По данни от юни 2020 година делът на съветските валутни запаси в долари е малко над 22 % при 70 на 100 единствено пет години по-рано, като Москва усилва запасите в злато. Около една трета от съветските валутни запаси са в евро и 21.7 % в китайски юни.

" Изключването на Русия от системата за финансови известия SWIFT не е сребърен патрон ", написа професор Робърт Пърсън, експерт по интернационалните връзки във Военната академия в американския град Уест Пойнт, представен от БНР в неделя. Тъй като след предизвестието за евентуално изключване от системата от 2014-та година, когато бе анексиран Крим, Москва " научи урока си ", Руската централна банка създаде лична система за междубанкови телекомуникации и тя към този момент работи в Русия. Това значи, че вътрешнодържавните парични прехвърляния няма да пострадат фрапантно.

Разбира се, тук има измама - за разлика от SWIFT, съветската опция SPFS - в превод на български език Система за предаване на финансови известия, не работи непрекъснато, а единствено в работните дни. Казус, който може да бъде преодолян за много малко време, в случай че " ножът опре до кокала ", разясняват разнообразни специалисти в сферата.

Макар и стеснен, съветският еквивалент на SWIFT има връзка със страни и в Европа, и в Азия - " новият остарял " огромен пазар за Русия, към който се насочват от ден на ден количества природен газ. Мнозина анализатори позволяват, че това е алената лампа, която подвластната от съветски доставки на синьо гориво и нефт Европа не е видяла, с цел да планува по-рано подготовката за нахлуването в Украйна.

По-притеснителен за западния свят би трябвало да бъде процесът по дедоларизация - т.е., заобикалянето на $ като водеща валута за интернационалната търговия, изключително за природен газ и нефт, разяснява професор Робърт Пърсън, защото и Китай има своя система - CBIBPS или Китайска система за трансгранични междубанкови заплащания. Тя се създава от 2015 година и за разлика от съветския еквивалент на SWIFT, има упоритостта да бъде действителна конкуренция на основаната в Брюксел компания.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР