Русия и Украйна трябва да ускорят преговорите си за транзита

...
Русия и Украйна трябва да ускорят преговорите си за транзита
Коментари Харесай

Газовите преговори на Русия и Украйна със съдействието на ЕС са в задънена улица

Русия и Украйна би трябвало да ускорят договарянията си за преноса на газ за Европа. Това сподели европейският комисар по въпросите на енергийния съюз, откакто при последния кръг от договарянията в Брюксел в понеделник (28 октомври) не беше реализиран прогрес, съобщи EurActiv България.

Разговорите се организираха единствено седмици преди на 31 декември да завърши дълготрайният контракт за пренос на газ сред Русия и Украйна. Русия движи плановете по два огромни тръбопровода, заобикалящи Украйна: " Северен поток 2 ", докарващ газ до Германия под Балтийско море, и " Турски поток ", който ще минава под Черно море.

Пред нов контракт има редица спънки. Като политическия спор сред Киев и Москва, проруските дейности в Източна Украйна и правосъдните разногласия сред съветския снабдител на газ " Газпром " и украинската енергийна компания " Нафтогаз ".

" Моето обръщение през днешния ден беше, че времето лети. И като се има поради датата, би трябвало да има ясно чувство за неотложност ", сподели заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович и комисар по въпросите на енергийния съюз пред кореспонденти. " Разочарован съм от днешния резултат ", добави той.

Шефчович сподели, че комисията предложи Русия и Украйна да сключат най-малко 10-годишен контракт с уговорка за най-малко 40-60 милиарда куб. м годишно и опция за транспорт на в допълнение сред 20 и 30 милиарда куб. м на година.

Тарифите за пренос би трябвало да се дефинират в сходство с методологията на Европейски Съюз. Той сподели още, че след първите пет години може да има смяна в методологията и специфична уговорка би трябвало да подсигурява, че всички са съгласни с изискванията на пренос.

По думите на Шефчович Русия се е оплакала, че не всички документи при подготовката на срещата са пристигнали в точния момент и някои от тях не са преведени. Той загатна и че Русия търси " пакетно решение ", в това число и " политическо ", за изхода от арбитражното дело в Стокхолм и че Украйна не е подготвена да разисква този въпрос.

Москва и Киев се сблъскват постоянно поради енергетиката. Разговорите се усложняват от дългия юридически спор сред " Газпром " и " Нафтогаз ", довел до решение на Арбитражния съд в Стокхолм през февруари 2018 година, че всяка компания би трябвало да обезщети другата. " Нафтогаз " излезе победител от това решение, като завоюва 2.56 милиарда $ от " Газпром ". Руската компания оспорва решението, което може да отнеме години.

Според Шефчович Украйна и Русия би трябвало да обсъдят въпросите на най-високото политическо равнище, а еврокомисията е подготвена да помогне на посредничеството в договорката преди края на годината.

Попитан за рисковете от спиране на доставките, той сподели, че всички страни са съгласни, че това не е вид. " И Русия, и Украйна са изцяло наясно каква щета би нанесло това на имиджа им като благонадежден снабдител и надеждна директна страна ", сподели той и добави, че Европейски Съюз е изцяло подготвен за всевъзможни събития. Газовите ресурси на Европейски Съюз са цялостни на 90-96%.

Шефчович загатна, че Украйна възнамерява да има собствен оператор, съчетаем с преносната система на Европейски Съюз, за 17 декември, само че призна, че съществува риск от позиция на времето. Ако нещо се обърка във Върховната Рада, Европейски Съюз би оказал помощ за продължение на краткосрочните търгове в интервала януари-юни като част от дълготрайна договорка, сподели той. Но добави, че Европейски Съюз желае да избегне тази " игра " със периодите.

Тристранните газови договаряния ще продължат в края на ноември, единствено месец преди да изтече актуалният контракт, сподели след края на този кръг от договарянията съветският министър на енергетиката Александър Новак.

Изпълнителният шеф на " Нафтогаз " Андрий Коболиев изясни пред кореспонденти, че не е реализиран огромен прогрес и " имахме съвсем същата позиция " като Европейски Съюз. Добави, че " това предложение е градивно ". Според Коболиев " Нафтогаз " предложи " Газпром " да изпрати публично вижданията си за това по какъв начин да бъдат уредени задълженията й от близо 3 милиарда $, произлизащи от Стокхолмския арбитраж, както и за други нерешени въпроси.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР