Русия и Украйна по време та тристранните преговори с участието

...
Русия и Украйна по време та тристранните преговори с участието
Коментари Харесай

Русия и Украйна доближиха позициите си за газа. Има шансове за нов транзитен договор след 2019 г.


Русия и Украйна по време та тристранните договаряния с присъединяване на Европейската комисия приближиха позициите си. Двете страни потвърдиха интереса си за обезпечаване на преноса на съветски газ през украинска територия след приключване на контракта от 2019 година Засега позициите са единствено предварителни. Повече детайлности може да има напролет на тази година, излиза наяве от изразените мнения след договарянията. Предвид задаващата се смяна на политическо равнище главно в Европа и Украйна водещи обаче остават условностите. Все отново, първата крачка е направена.

Русия позволява, че сред „ Газпром “ и „ Нафтогаз “ е допустимо спокойно съглашение, заяви пред публицисти министъра на енергетиката Александър Новак.

„ Газпром “ работи (над исковете) и в скоро време чакаме разглеждане от апелативната инстанция в шведския съд. Това е доста значим миг, защото е належащо да се възвърне салдото на ползи преди всичко, с цел да се пристъпи към разискване на съответни параметри. Има опция също по този начин да се продължи разискването, да вземем за пример спокойно съглашение сред два икономически субекта “, сподели Новак.

Предложението на „ Нафтогаз “ да понижи сумата по новия иск към „ Газпром “ до 2 милиарда $ от 12 милиарда $ при положение на сключване на нов контракт е неуместна и не се възприема от съветската страна, означи министъра.

„ Това е някаква неуместна позиция от страна на украинските ни сътрудници, защото това е напълно нов иск, който не одобряваме, защото това е иск за размери, които може да не бъдат нагнетявани в бъдеще, при положение, че няма подписан контракт. Прекрасно разбираме, че това по принцип не може да се преглежда “, сподели той.
„ Разбира се, считаме, че с цел да се разискват съответни елементи по контракта (за пренос на съветски газ през Украйна след 2019 г.) би трябвало да се урегулират тези проблеми и правосъдни каузи, които съществуват през днешния ден “, сподели също по този начин Новак. Сумата, декларирано в исковете на „ Нафтогаз “ към „ Газпром “ е повишена, означи той.

Русия и Украйна по време та тристранните договаряния с присъединяване на Европейската комисия потвърдиха интереса си за обезпечаване на преноса на съветски газ през украинска територия след приключване на контракта от 2019 година, заяви министъра на енергетиката на Русия.
„ Една от посоките, които през днешния ден се обсъждаха – това е преносът (на съветски газ) през Украйна (след 2019 г.). Още един път бяха доказани ползата на Русия и украинската страна за обезпечаването на подобен пренос “, сподели Новак. Той означи, че има всички учредения към сегашния миг да се приказва за продължение на контракта за пренос през Украйна след 2019 година Освен това Новак добави, че договорът би трябвало да бъде търговски прелъстителен, а също по този начин, че би трябвало да бъде възобновен салдото на ползи в границите на арбитражните каузи.
„ Транзитният контракт ще се разисква още, има време, само че главно изискване ще е неговата комерсиална прелест, т.е., основаване на такива стопански условия, които биха били конкурентоспособни във връзка с други посоки: с изключение на „ Северен поток “, „ Турски поток “, сподели Новак по телевизия „ Россия-24 “.

Украйна в границите на тристранната среща за преноса на газ през територията на Украйна, състояла се в понеделник при Европейската комисия е получила от „ Газпром “ предложение за продължение на контракта след 2019 година. Това заяви пред публицисти ръководителя на „ Нафтогаз “ Андрей Коболев след срещата, заяви ТАСС.

„ Ние чухме ново предложение от „ Газпром “, което е основано на възобновяване на изтичащият контракт (за преноса на газ през територията на Украйна), което също ни учуди “, сподели той.
В отговор на въпрос за обобщаване на извършената среща, Коболев сподели: „ Боя се, че към този момент не взехме решение нищо, получихме предложение, което планираме да проучим и да се върнем за договаряния напролет “.
„ Но във всяка обстановка Украйна ще е градивна и ще следва изцяло нормите на европейското контролиране “, добави той.

Коболев означи, че „ Нафтогаз Украйна “ през идващите месеци ще изследва предлагането на Европейската комисия за вероятните условия за преноса на съветски газ след 2019 година.

„ Това е предложение по отношение на вероятните размери и периоди на контракта след 2019 година. Детайлите на това предложение към този момент не желая да разясня Ние ще си напишем домашното, договорихме се с Европейската комисия, че напролет – или през март, или през април ще е идната среща “, сподели той по време на брифинг, излъчен от украинската телевизия „ 112 Украйна “.

Коболев изрази вяра, че новата среща също ще е с присъединяване на Русия.

„ Нафтогаз “ постоянно е отворен за нови благоприятни условия, само че при изискване, че те подхождат на към този момент признатите решения от Стокхолм и плануват цялостно осъществяване от съветската страна на нейните отговорности по двете изгубени каузи “, сподели Коболев. Той добави също по този начин, че е изумен от позицията на съветската страна за това, че настоящото съглашения за преноса на газ следва „ просто да се вземат и продължат “. „ НАК „ Нафтогаз “ е подготвен да преглежда бъдещо съглашение единствено при цялостното му сходство на европейското законодателство, което е имплементирано в Украйна “, сподели ръководителят на компанията.

В понеделник в Брюксел се организираха договаряния сред Европейската комисия, Русия и Украйна за преноса на съветски газ през украинска територия. Основна тематика на договарянията бе обстановката с преноса на съветски газ от Европейски Съюз през територията на Украйна след 2019 година Европейската комисия се пробва да резервира този пренос като значим източник на постъпление на средства в бюджета на Украйна. В случай на прекратяването на преноса, Европейски Съюз може да се сблъска с нуждата от доста нарастване на финансовата помощ за Украйна. Нуждата от договаряния породи на първо място поради приключването в края на 2019 година на периода на деяние на двата контракта, подписани през 2009 година сред „ Газпром “ и „ Нафтогаз “ - за доставките на газ за Украйна и за преноса на газ през територията на страната за Европа. Въпросът за запазването на преноса на съветски газ след 2019 година се разисква и в подтекста на строителството на газопровода „ Северен поток 2 “ от Русия за Германия, който заобикаля директните страни.
Първият стадий от договарянията бе извършен през месец юли 2018 година
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР