Русия и Украйна не спазват петте принципа за защита на

...
Русия и Украйна не спазват петте принципа за защита на
Коментари Харесай

Русия и Украйна не спазват принципите за защита на АЕЦ Запорожие

Русия и Украйна не съблюдават петте правилото за отбрана на атомната електроцентрала Запорожие , изложени от шефа на Международната организация за атомна сила (МААЕ) Рафаел Гроси. Той показа правилата си в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации във вторник, за да понижи риска от пагубна нуклеарна повреда, подбудена от военни дейности против най-голямата атомна електроцентрала в Европа.

Гроси уточни, че нахлуване против централата и, като ракетни установки, артилерийски системи и танкове, не би трябвало да бъдат допускани. Той също настоя за отбрана на главните системи на централата от офанзиви или бойкот и акцентира нуждата от опазване на налично и несъмнено зареждане от външни източници. Тези правила не би трябвало да бъдат подкопавани.

Ръководителят на нуклеарната организация на Организация на обединените нации разказа обстановката в Запорожие като " извънредно нежна и рискова " и предизвести, че военните действия в района не престават и може да се усилят в близко бъдеще.
 МААЕ се разтревожи за обстановката към Запорожката АЕЦ
МААЕ се разтревожи за обстановката към Запорожката АЕЦ

Около нуклеарната централа към момента се чуват звуци от обстрел

Въпреки че Русия съобщи, че ще направи всичко допустимо , с цел да отбрани окупираната от нея електроцентрала, тя не се ангажира категорично да съблюдава петте правилото на Гроси. Руският дипломат в Организация на обединените нации Василий Небензя съобщи, че предложенията на Гроси са в сходство с ограниченията, които Русия ползва отдавна.

Украинският дипломат в Организация на обединените нации Сергий Кислиця акцентира, че правилата би трябвало да бъдат допълнени с настояването за цялостна демилитаризация и деокупация на станцията.

Русия и Украйна взаимно се упрекват в , от които зависи охлаждането на реакторите в Запорожие. Въпреки че реакторите са затворени, те към момента се нуждаят от непрекъснато електроснабдяване, с цел да запазят нуклеарното гориво охладено и да предотвратят разтопяване.

Гроси дефинира срещата в Организация на обединените нации като " стъпка в вярната посока " и съобщи, че МААЕ ще усили своя личен състав в Запорожие и ще следи спазването на правилата.

Западните сили упрекват Русия, чиито сили нахлуха в Украйна през февруари 2022 година, че излага АЕЦ Запорожие на риск. Съединените щати упорстват Русия да отстрани оръжията и цивилния и военния личен състав от завода.

Американският дипломат в Организация на обединените нации Линда Томас-Грийнфийлд съобщи, че " напълно от Москва зависи да предотврати нуклеарна злополука и да приключи нападателната си война против Украйна ".

Русия отхвърля съществуването на боен личен състав в електроцентралата и дефинира войната като " специфична военна интервенция " за " денацификация " на Украйна и отбрана на рускоезичното население.

Според Украйна, това е империалистическо окупиране на земя, подбудено от устрема й за по-тясни връзки със Запада след дългата история на владичество на Москва.
 The Times: 600 украински военни през октомври се пробваха да завладяват АЕЦ Запорожие, само че не съумяха
The Times: 600 украински военни през октомври се пробваха да завладяват АЕЦ Запорожие, само че не съумяха

Опитът за десант е приет от съветската страна
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР