Русия и Съединените щати извършиха размяна на затворници в сряда,

...
Русия и Съединените щати извършиха размяна на затворници в сряда,
Коментари Харесай

Русия и САЩ размениха затворници

Русия и Съединените щати направиха замяна на пандизчии в сряда, обменяйки деец от морската пехота, намиращ се в затвор в Москва, за наказан съветски наркотрафикант, който излежава дълга присъда в Америка, заяви почитан американски чиновник, представен от АП.

Изненадващата договорка би била забележителна дипломатическа маневра даже в спокойно време, само че е още по-необикновена, тъй като беше подписана, когато войната на Русия с Украйна докара връзките със Съединени американски щати до най-ниската им точка от десетилетия .

Като част от размяната, Русия освободи Тревър Рийд, някогашен морски пехотинец от Тексас, който беше задържан през лятото на 2019 година, откакто съветските управляващи споделиха, че е нападнал офицер, до момента в който е бил откаран от полицията в полицейски сектор след пиянска нощ. По-късно Рийд беше наказан на девет години затвор, макар че фамилията му твърди, че е почтен, а държавното управление на Съединени американски щати го дефинира като незаслужено арестуван.

Съединени американски щати се съгласиха да върнат Константин Ярошенко, съветски водач, излежаващ 20-годишна федерална присъда в Кънектикът за скрит план за контрабанда на кокаин в Съединени американски щати, откакто беше задържан в Либерия през 2010 година и екстрадиран в Съединени американски щати.

Русия искаше завръщането му от години, като в същото време отхвърляше молбите на високопоставени чиновници на Съединени американски щати за освобождение на Рийд, който изкара съвсем хиляда дни в ареста и чието здраве неотдавна се е влошило, съгласно фамилията му.

Двамата пандизчии бяха разменени в европейска страна. Въпреки че формалните лица не биха споделили къде е осъществено прехвърлянето, в часовете преди да се случи, проследяващите търговски полети идентифицираха аероплан, принадлежащ на Федералната работа за сигурност на Русия, летящ за Анкара, Турция. Бюрото по пандизите на Съединени американски щати също актуализира уеб страницата си, с цел да отрази, че Ярошенко към този момент не е при тях

Размяната на пандизчии бележи най-голямото освобождение по време на администрацията на Байдън на американец, считан за непозволено арестуван в чужбина, и се случва даже когато фамилиите на арестуваните, които са се срещали през последната година със чиновници на администрацията, не са очаквали размяната.

В изказване фамилията на Рийд благодари на президента Джо Байдън " за това, че взе решението да върне Тревър вкъщи ", както и на други чиновници на администрацията и на Бил Ричардсън, някогашният дипломат на Съединени американски щати в Организация на обединените нации, за който фамилията сподели, че е пътувал до Москва в часовете преди войната в Украйна с вярата да обезпечи освобождението на Рийд.

Рийд беше един от няколкото американци, за които се знае, че са арестувани в Русия, в това число звездата на женската NBA Бритни Гринър, която беше арестувана през февруари, откакто управляващите споделиха, че при претърсването на чантата й е разкрило вещество, производно от канабис, както и предприемачът от Мичиган Пол Уилън, арестуван по обвинявания в шпионаж, които съгласно фамилията му са подправени.

Родителите на Рийд направиха рядка частна среща с Байдън и чиновници на администрацията предишния месец. Те стояха седмици по-рано по маршрута на кортежа му по време на президентско посещаване в Тексас с вярата да привлекат вниманието му, след което по-късно организираха дребна проява пред Белия дом, с цел да изискат среща.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР