Горещи социологически данни в разказа на предизборната кампания. ГЕРБ води

...
Горещи социологически данни в разказа на предизборната кампания. ГЕРБ води
Коментари Харесай

Горещи данни! ГЕРБ води с много, ДПС гази "Промянта"

Горещи социологически данни в описа на предизборната акция. ГЕРБ води с 10% пред „ Продължаваме промяната ”, а Движение за права и свободи гази Политическа партия за второто място. Това сочи новото изследване на организация " Тренд ", направено по поръчка на " 24 часа " измежду 1003 души над 18 години посредством директно полустандартизирано изявление " лице в лице " в интервала 11-18 май. Изследването е представително за пълнолетното население на страната.

" Вижда се едно отлепване от страна на ГЕРБ от втората политическа мощ - която и да е тя, и това се дължи не толкоз на мощна готовност. Големият въпрос е коя ще бъде втората политическа мощ ", уточни Ивелина Славкова пред бТВ. За партията на Бойко Борисов са декларирали, че ще гласоподават 26,1%.

Предизборната акция би трябвало да подреди картината. Разликата сред ПП-ДБ и Движение за права и свободи е в границите на статистическата неточност. На Политическа партия „ Тренд ” дават - 15,4%, на Движение за права и свободи - 14,9%, на " Възраждане " - 14,8%. Преди дни организация Медиана сложи на второ място „ Възраждане ”, на трето Движение за права и свободи, на четвърто „ Продължаваме промяната ”.

Българска социалистическа партия задържа пета позиция с 8,5% от гласуващите, следвана от „ ИТН " с 5,5%.

Заради дребните разлики в процентите на втория, третия и четвъртия в подредбата и заради опцията на парламентарните избори да се гласоподава и в страни отвън Европейски съюз, подреждането на обединенията на парламентарните и европейските избори може да бъде друго.

Под бариерата за парламентарно посланичество остават „ Солидарна България “ с 2,4%, „ Синя България “ с 1,8%, „ Левицата “ с 1,4%, „ Български напредък с 1,2% и Вътрешна македонска революционна организация с 1,1%. Опцията „ Не поддържам никого " събира малко над 5%, само че резултатът не взе участие в разпределението.

„ 48% от хората показват, че ще излязат да гласоподават. Това са към души. Няма особена изненада спрямо последното проучване на „ Тренд ” и по отношение на последните избори през април предходната година “, разяснява още в „ Тази заран “ социологът от организация " Тренд " Евелина Славков.

„ Няма нещо ново огромно, което да предизвика хората да отидат да гласоподават “, уточни още тя.

„ Парламентарните избори въздействат на европейските избори в подтекста на повишение на изборната интензивност. Имахме съмнения, че в случай че изборите не бяха 2 в 1 вероятността да бъдем под 2 милиона души във връзка с европейските избори, е напълно действителна “, изясни Славкова.

По думите ѝ към 20% от гласоподавателите вземат решение дали да гласоподават и за кого в последната една седмица, а политическите партии, към този момент изтощени от тези шести избори - и от финансова позиция, концентрират акцията си през последните две седмици.

Според Ивелина Славкова компроматите са нож с две остриета - както могат да демобилизират, по този начин от един миг могат и да предизвикат повече хора да гласоподават.

Ето какви са данните в електоралната поддръжка за Европейския парламент:

Данните са от изследване на „ Тренд " по поръчка на „ 24 часа ", отдадено на електоралните настройки на българите. Изследването е осъществено в интервала сред 11 и 18 май 2024 година посредством директно полустандартизирано изявление " лице в лице " с таблет измежду 1003 души на възраст 18+.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР