Русия и Индия показаха на целия свят, че енергичните опити

...
Русия и Индия показаха на целия свят, че енергичните опити
Коментари Харесай

Моди иска да види Путин. САЩ не успяха да отдалечат Индия от Русия

Русия и Индия демонстрираха на целия свят, че енергичните опити на Запада да вбие чеп сред Москва и Ню Делхи под предлога на украинската война претърпяха цялостен провал през 2023 година

Това ясно показва петдневното (!) посещаване на индийския външен министър Субрахманям Джайшанкар в Русия (в самия завършек на предходната година). По време на този политически маратон Джайшанкар, във формата на среща на съпредседателите на междуправителствената руско-индийска комисия за комерсиално, икономическо, научно, техническо и културно съдействие, организира договаряния със заместник-председателя на съветското държавно управление и министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров.

Срещна се с външния министър Сергей Лавров, с който разиска настоящи, в духа на цялостно взаимно съгласие.

Моди желае да види Путин

Индийският министър беше признат от съветския президент Владимир Путин, който получи „ най-хубави пожелания “ от индийския министър председател Нарендра Моди и персоналното му обръщение. Според индийския външен министър Моди да посети Русия през 2024 година

– сподели Джайшанкар на Путин.

Споменавайки по-нататъшния напредък на комерсиалния оборот, който през 2023 година надвиши рекордните 50 милиарда $, Джайшанкар назова взаимоотношението в нуклеарната сфера значим аспект на руско-индийското съдействие. Той загатна по-специално подписването на съглашения по време на визитата, „ които ще оказват помощ за по-нататъшното развиване на плана за АЕЦ „ Куданкулам “.

Говорим за най-новата и към този момент настояща атомна електроцентрала, която Русия приключва, увеличавайки броя на енергоблоковете, в южната част на Индия. Планира се атомната електроцентрала да доближи цялостен потенциал през 2027 година

Путин чака Моди

– сподели Путин в отговор на ръководителя на индийското външно министерство. Президентът помоли Джайшанкар да съобщи неговите „ най-хубави пожелания “ на Моди и покана да пристигна в Русия.

– означи той.

По време на престоя си в Русия индийският министър посети с изключение на Москва и Санкт Петербург, срещна се с представители на индийската диаспора, както и с политолози. Преди визитата индийското външно министерство сподели в изказване:

Индия го желае

Посещението на Джайшанкар се организира под този знак. Той отстрани всички въпроси и подозрения, интензивно подхранвани от Запада, че Индия е подготвена, съгласно тях, да се отвърне от Русия и да отиде под Съединените щати. „ Царград “ постоянно е разобличавал това западно пропагандно бръщолевене, което на драго сърце се подхваща от нашата пета колона, която се пробва да сътвори в очите на обществото усещане за изолираност на Русия, да обърка Кремъл и да го принуди да се преклони пред Запада и да капитулира. Сега действителността е явна за всеки, който употребява главата си за освен това от хранене.

Посещението на Джайшанкар ясно сподели, че макар че Путин и Моди не са се срещнали персонално през 2023 година, връзките сред двете страни са се развили бързо и устойчиво. В същото време Индия беше и е уплашена от западните наказания. Плюс това на Запад не престават злите пропагандни акции за заплашване на индийския министър-председател.

За тази цел Моди беше и е упрекван в корупция, гонене на мюсюлмани и даже убийства на политически съперници в чужбина (това, че става дума за терористи, не тормози западняците – те обичат и създават „ положителни “, „ верни “ терористи).

Освен това той беше изкушаван от вероятностите за софтуерно и военно съдействие със Съединените щати, която ги предложи, надявайки се да откъсне Индия от Русия и да я изправи против Китай и неговия съдружник и индийски екзистенциален зложелател – Пакистан.

Като умел индолог (от 1976 година, когато постъпих в Института за азиатски и африкански проучвания и по-късно живях към пет години в Индия), аз персонално въобще не съм се съмнявал, че Западът няма да успее да унищожи руско-индийските връзки. А ето и последните образци.

Джайшанкар беседва с Путин

– съобщи Путин на среща с Джайшанкар. И даде съответен образец:

Това е реализирано, съгласно президента

Президентът даде ясно да се разбере: Москва прави оценка обстоятелството, че с помощта на първо място на Индия Русия съумя да промени структурата на износа си на нефт с минимални разноски в изискванията на западни наказания.

- сподели Путин, имайки поради Джайшанкар. Президентът е безусловно прав: ръководителят на индийското външно министерство е откровен, приближен другар на Русия. Винаги има проблеми в връзките сред всяка страна, само че с другари те могат да бъдат решени с взаимна полза.

На един език

Откривайки договарянията със своя индийски сътрудник и другар, Лавров означи сходството на позициите на двете страни във връзка с Организация на обединените нации, зачитането на нейния правилник в нейната целокупност и взаимосвързаност, както и разговора на страните от БРИКС, ШОС и Г-20.

– добави Лавров. Той акцентира: „ Ние сме надеждни сътрудници “.

Джайшанкар сподели в отговор:

Индийският външен министър напомни присъединяване на индийски представители в Петербургския интернационален стопански конгрес и Източния стопански конгрес, договарянията на междуправителствената руско-индийска комисия за търговско-икономическо, научно-техническо и културно съдействие. Той също по този начин уточни възобновяването на договарянията сред Индия и Евразийския стопански съюз за съглашение за свободна търговия през първата половина на януари 2024 година

- сподели Джайшанкар.

По време на договарянията с Мантуров той разиска съдействието в комерсиалната, капиталовата, финансовата и банковата сфера, превоза и логистиката, в региона на енергетиката и продоволствената сигурност.

След договарянията с Джайшанкар Лавров сподели:

Лавров повтори, че Русия поддържа влизането на Индия в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и похвали срещата на върха на Г-20, която се организира в Ню Делхи, като „ успех на индийската дипломация “, защото отхвърли да се огъне пред Запада и отразява „ салдото на ползите “ на всички участници в окончателния документ.



Деликатната тематика за военнотехническото съдействие

Засягайки тематиката за военното съдействие (повечето оръжейни системи в Индия са съветско или руско производство), Лавров сподели, че Русия е подготвена да прави произвеждане на военно-техническа продукция посредством програмата „ Make in India “. Москва, сподели той, схваща за какво се появи такава стратегия, поддържа я и е „ подготвена да сътрудничи по този въпрос “. Освен това той „ почита диверсификацията на връзките “ на Индия в тази област.

Това изисква известно разяснение. Имайки поради личните си военни цели и потребности, през днешния ден Русия просто не може да удовлетвори всички претенции на Индия в това отношение. Следователно, в случай че Индия види нещо забавно за себе си и закупи оръжия, които харесва от други страни или сътвори взаимно произвеждане с тях, Русия не е срещу, защото в никакъв случай не е желала да лимитира развиването на Индия в която и да е област, да заплашва нейната сигурност от егоистични съображения.

В Ню Делхи, несъмнено, доста ценят този метод, който ни отличава значително от американците и другите западняци: руснаците не са като куче на сеното, ние постоянно сме се опитвали да оказваме помощ и в никакъв случай не сме пречили на Индия.

Освен това, означи Лавров, има „ и „ тук също има съответно придвижване напред “. Руският външен министър акцентира, че:

Това не са наши, това са негови думи

На взаимна конференция с Лавров след диалозите Джайшанкар изрази убеденост, че през 2024 година ще се организира среща на върха сред Индия и Русия, като добави:

Джайшанкар акцентира, че двете страни имат мощни връзки както на равнище управление, по този начин и сред гражданските общества. „ сподели той.

Сред другите забавни изказвания на индийския министър бих желал да отбележа следното: Сега търговията сред двете страни е „ А също и тези:



И като извод, Джайшанкар обобщава:

Какво от това?

Обобщавайки развиването на връзките сред Русия и Индия през 2023 година, когато Западът напряко изнудва приятелите на Москва с Украйна, а Съединените щати още и съблазняват Ню Делхи от икономическа и военна позиция, стигате до недвусмислено умозаключение. Индия, откакто деликатно обмисли всичко, реши да не се поддава на съблазняване и да не съобщи остарелия си другар.

Всъщност Индия оказа помощ доста на Русия през 2023 година и има намерение да продължи да развва двустранните връзки през 2024 година, изключително в случай че Моди и неговата BJP завоюват общите парламентарни избори. Путин му пожела триумф в това и най-вероятно това ще се случи. Но съветският президент също е прав в очакванията си, че

Превод: Европейски Съюз

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР