Русия е подписала споразумение за построяване на постоянна военноморска база

...
Русия е подписала споразумение за построяване на постоянна военноморска база
Коментари Харесай

След украинските атаки над Крим. Русия ще има нова морска военна база - в Абхазия

Русия е подписала съглашение за изграждане на непрекъсната военноморска база на брега на Черно море, която ще бъде част от сепаратисткия район Абхазия в Грузия, заяви за съветския вестник „ Известия “ самообявилият се президент на района Аслан Бжания .

Новината идва на фона на над главната база на съветския Черноморски флот през миналия месец. Щабът на флота се намира на полуостров Крим, който през 2014 година беше окупиран и нелегално анексиран от Русия.

На 25 септември украинските въоръжени сили оповестиха, че по време на удар по щаба, а постройката е била съществено наранена.

Вестник „ Уолстрийт джърнъл “, представен от Българска телеграфна агенция, заяви, че в резултат на украинските офанзиви Русия е изтеглила по-голямата част от Черноморския си флот от Крим. От страна на Москва няма удостоверение на тази информация.

Сега обаче Аслан Бжания удостовери проектите за нова съветска военна база на Черно море. „ Подписахме съглашение и в близко бъдеще ще има непрекъсната военноморска база на съветския военноморски флот в Очамчирска област “, сподели той пред „ Известия “. Мястото се намира на няколкостотин километра от град Новоросийск .

По думите на Бжания задачата на съглашението е „ да бъде нараснало равнището на отбранителните качества както на Русия, по този начин и на Абхазия “.

„ Има и неща, за които не мога да приказвам “, добави самообявилият се президент на сепаратисткия район.

Бжания разяснява тематиката, откакто в сряда се срещна с съветския президент Владимир Путин.

„ Ройтерс “ преглежда новината за съглашението сред Русия и Абхазия като доказателство, че Москва търси други възможности на Крим и се стреми да разшири военното си наличие в Черно море.

През 2008 година Русия призна за самостоятелни страни Абхазия и още един сепаратистки район на Грузия - Южна Осетия . Това се случи след петдневна война сред Русия и Грузия, избухнала поради опит на грузинските войски да си възвърнат контрола над. В отговор Москва изпрати свои войски в поддръжка на сепаратистите.

След войната Русия сътвори военни бази в двете отделили се провинции. Грузия и доста страни в света не признават независимостта на Абхазия и Южна Осетия и ги одобряват за суверенна територия на Грузия.

През 2021 година Европейският съд по правата на индивида за изтезания и други нарушавания на човешките права по време на войната с Грузия.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР