Русия е отпаднала от първите пет страни с най-големи разходи

...
Русия е отпаднала от първите пет страни с най-големи разходи
Коментари Харесай

Русия вече не е сред първите пет страни с най-големи разходи за отбрана

Русия е отпаднала от първите пет страни с най-големи разноски за защита за първи път от 2006 година насам, съгласно нови данни, оповестява CNBC.

Общите международни военни разноски са нарастнали до 1,8 трилиона $ през 2018 година, сочат данни на Стокхолмския интернационален институт за проучване на мира (SIPRI), отбелязвайки нарастване от 2,6% от 2017 година и най-висока сума от 1988 година

Държавите с най-големи разноски за защита в света за предходната година са Съединени американски щати, Китай, Саудитска Арабия, Индия и Франция, които дружно съставляват 60% от международните военни разноски.

Военните разноски на Съединени американски щати се усилват за първи път от 2010 година насам, до момента в който разноските на Китай нарастват за 24-та поредна година, отбелязва шведският проучвателен институт. Докато Съединени американски щати усилиха разноските си с 4,6%, достигайки 649 милиарда $ през 2018 година, Китай усили разноските си с 5% до 250 милиарда $.

Междувременно Русия беше шестата по величина нация по военни разноски - 61,4 милиарда $, само че разноските й понижиха с 3,5% спрямо 2017 година.

Независимият SIPRI, който следи развиването на военните разноски в международен мащаб и годишно разгласява своите данни за военните разноски, означи, че спадът в разноските на Русия идва след интервал на нарастване. "Основната стратегия за военна рационализация в Русия, която стартира през 2010 година, докара до обилни годишни нараствания на военните разноски (между 4,9% и 16%) до 2015 година От 2016 година военният бюджет на Русия понижава. "

Поради еднократно погасяване на държавния дълг от съвсем 11,8 милиарда $ на съветските производители на оръжие през 2016 година, разноските през тази година са нарастнали със 7,2%. Без това заплащане съветските военни разноски биха паднали с 11%, отбелязва SIPRI. „ Плащането изяснява и огромна част от внезапното понижение от 19% през 2017 г.: изключвайки това, разноските биха намалели с 2,8% “, споделиха от SIPRI.

Въпреки че съветските разноски понижиха през 2018 година, те въпреки всичко са по-високи с 27% по отношение на равнището си от 2009 година, означават от организацията.

Военните разноски в няколко страни от Централна и Източна Европа означават покачване заради терзания от Русия. Така да вземем за пример, разноските за защита на Полша са скочили с 8.9%, до 11.6 милиарда $, а в Украйна с 21%, до 4.8 милиарда $. Данните на SIPRI демонстрират, че военните разноски на България, Латвия, Литва и Румъния също са се нараснали (от 18% до 24%) през 2018 година

"Увеличението в Централна и Източна Европа се дължи значително на нарасващото чувство за опасност от Русия”, споделя Питер Веземан, старши откривател в програмата SIPRI AMEX.

Въпреки данните президентът Владимир Путин не пропиля опцията да разпространява нови оръжия, създадени и тествани от Русия. В обръщението си за положението на нацията през март предходната година той разгласи, че има "най-модерните и високотехнологични оръжия ", в това число хиперзвукова ракета, която не може да бъде проследена от противоракетни системи и която може да се причисли към арсенала до 2022 година

Въпреки че част от намаляването на разноските за защита може да се дължи на постигането на задачите на програмата за рационализация, Русия въпреки всичко е лимитирана да понижи разноските на фона на по-ниските цени на петрола и по-строгите стопански условия. Тя е обект на интернационалните наказания поради анексирането на Крим, намесата в изборите в Съединени американски щати през 2016 година и хипотетичното отравяне на някогашния съветски разузнавач Сергей Скрипал в Обединеното кралство, наред с други фактори.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР