Русия е обвинила украински войници в малтретиране на руски военнопленници

...
Русия е обвинила украински войници в малтретиране на руски военнопленници
Коментари Харесай

Русия: Заловихме мъчители на руски войници

Русия е обвинила украински бойци в малтретиране на съветски военнопленници и е арестувала двама обвинени. Това разгласи през днешния ден съветският народен представител Владимир Шаманов, представен от Българска телеграфна агенция.

Шаманов, който е заместник-председател на комисията за развиване на гражданското общество към Държавната дума, съобщи, че съветските специфични сили са задържали двама обвинени украински бойци, които също по този начин били членове на фенклуба на украинския футболен клуб "Металист " (Харков).



Изявлението беше направено, откакто в неделя в обществените мрежи беше споделено видео, което, както демонстрира мъже в униформи и хипотетични ранени съветски военнопленници.

Говорителят на съветското външно министерство Мария Захарова сподели, че ще бъде потърсена отговорност на всички виновници.

Според главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна военачалник Валерий Залужни обаче Русия лъже.

"Подчертавам, че членовете на украинските въоръжени сили и другите законни военни формирования прецизно съблюдават нормите на интернационалното филантропично право ", съобщи Залужни.



Службата за сигурност на Украйна също разгласи, че отношението към съветските военнопленници е според Женевските конвенции.

Украинският президентски консултант Олексий Арестович обаче сподели, че ще има съществено следствие и че не може да се изключи опцията за "крайни прояви " от страна на украински бойци.

Ръководителят на съветската делегация на договарянията с Украйна Владимир Медински съобщи, че Москва е изразила митинг пред украинските представители по отношение на видеото. По думите му украинската страна е дала обещание решителни дейности против виновните, в случай че те бъдат разпознати.

В публикуваното видео, което демонстрира хипотетичните мъчения, не се виждат нито съветски, нито украински бойци. На тях хора с камуфлажни униформи снимат и разпитват други хора с камуфлажни униформи, извадени от цивилно транспортно средство и сложени на асфалта, евентуално на паркинг. Някои от разпитваните са ранени, очевидно тежко, като един наподобява е прострелян и в двата крайници, само че са му сложени турникети.

Разпитващите задават въпроси за самоличността на разпитваните и какво вършат там.



Подобни разпити и снимане на пленени бойци, даже да не са ранени, са нарушаване на Женевската спогодба. "Хюман райтс уоч " към този момент установи и упрекна украинската войска в такива дейности.

"Задължението военнопленниците да бъдат защитавани от публичното любознание и да не бъдат подлагани на заплашване и унижения е част от условието за човешко отношение към тях ", показаха тогава от "Хюман райтс уоч ".

Според анализатори в тази ситуация обаче никой от сниманите може да няма статут на боец. Вероятно видеото е снимано от въоръжени цивилни украински доброволци, настоящи като паравоенна милиция, които са завладели съветска саботажна група.

Множество такива групи са изпратени в Украйна в навечерието на съветската инвазия на 24 март и хванати след това. Основаната им цел бе маркиране на цели за ракетни удари с инфрачервени излъчватели.

Дори в тези групи да са взели участие съветски военнослужещи, те нарушават Женевската спогодба и не могат да имат статут на военнопленници. Така че дейностите на всички, участващи във видеото, вероятно са престъпно, само че не и военно закононарушение.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР