За повечето хора фитнесът е начин за поддържане на добра

...
За повечето хора фитнесът е начин за поддържане на добра
Коментари Харесай

Николай от Игри на волята: Целогодишно се храня здравословно

За множеството хора фитнесът е метод за поддържане на добра форма, тонус и здраве. Влизайки в залата обаче и с появяването и на първите резултати, той може да се трансформира в нещо доста повече. Защото един път жарък, пламъкът по това да искаш да разгърнеш капацитета си и да покажеш най-хубавото от себе си, да тестваш до каква степен могат да стигнат рамките на личните ти воля и благоприятни условия, мъчно угасва.

Добре познатият на цяла България участник в " Игри на волята " Николай Костадинов предходната седмица стана балкански първенец по културизъм. Той победи като безспорен отличник в категорията " Класик физик " на последното интернационално съревнование " Гран при " по бодибилдинг, което се организира в София. 
               

Това е следващо отличие за Ники, който е дълготраен личен фитнес инструктор, има над 15 години опит като играч по културизъм (печелил е трето място на европейски и пето място в международен турнир), а също така през годините се е занимавал и с карате, таекуондо и кикбокс.

Как протича денят на един професионален бодибилдър, каква е " цената " на това да стигнеш до върха и какви са идващите му цели? Вижте какво разкри той пред Василена Василева в изявление за Vesti.bg.

Разкажи ни малко повече за последното съревнование. Какви бяха критериите, какъв брой огромна беше конкуренцията? Какво е възприятието, когато стъпиш на сцената?

Състезанието е най–престижното на Балканите към международната федерация NPC. Критериите за моята категория бяха растеж, надлежно и килограми. Което ми позволяваше да бъда единствено 91.6кг (това за мен е доста малко). Конкуренцията беше на равнище, имаше състезатели от Турция, Сърбия, Македония и други страни. За мен излизането на сцената постоянно е неописуемо, кара ме да се чуствам по метод, по който от нищо друго не мога да изпитам такава страст.
               

Колко време ти лиши да се подготвиш и коя е най-трудната част от целия развой?

Отне ми повече от 4 месеца, доста прецизен хранителен проект, без право на никакви " забежки ". Тренирах всеки ден по два пъти, само че не това беше сложното. С времето се натрупва голяма отмалялост, освен физическа, само че и психическа. Гладът най-после става нетърпим и тогава идва моментът, в който би трябвало да проявиш същинската воля.

Всички се възхищаваме на достиженията на спортистите, само че рядко си даваме сметка за целия път, който би трябвало да бъде извървян по пътя към върха. Какво се крие в действителност зад триумфа?

В нашия спорт се състезаваш със себе си през целия интервал до сцената. Постоянството и волята са единственото нещо, което те крепи. Всяка минута си зает със себе си. Храниш се под час, спиш под час, тренираш под час, нужни са и възстановителни процедури. С две думи нямаш време за нищо друго. А на мен ми се постанова и да работя от заран до вечер.

Много хора не вършат разлика сред културизъм на професионално равнище и фитнес за поддържане на добра форма и здраве. Какви са разликите и какви препоръки би дал?

Тук мога да изяснявам доста, само че ще бъда къс. Фитнесът е здраве. Културизмът не е. И това е по този начин, тъй като тази физическа форма, която реализираме на сцената, е ненормална, човек не може да поддържа толкоз невисок % подкожни мазнини целогодишно, не е добре за организма.
               

А теб какво те възпламени по надпреварите? 

След като стопирах с кикбокса започнах да отивам на фитнес за да покача мускулна маса. Това ми хареса и както съм привикнал да се състезавам, по този начин желаех да опитам и в този спорт. Но първоначално беше доста мъчно...

За кого НЕ е подобаващ културизмът?

За хора със слаба душeвност и здравословни проблеми.

Имал ли си интервал, в който не си се чувствал добре физически?

Много пъти, само че проследявам здравословното си положение. Ако нещо не е наред наложително си върша проучвания и откривам казуса, след което го поправям.

Какви са главните ти правила на хранене, когато не си в подготовка? Какво гледаш постоянно да участва в менюто ти?

Целогодишно се храня здравословно, това е моят метод на хранене. Придържам се към висок банкет на белтъчини, въглехидрати (сложни, с постепенно обособяване и с невисок гликемичен индекс) и по дребен банкет на мазнини.
               

Освен сполучлив играч, ти преди всичко си и треньор. Какви препоръки би дал на хората, които занапред стартират да си основават здравословни привички и да бъдат физически дейни?

Потърсете умело лице, което да ви даде основа и верни първи стъпки. Никога не се хвърляйте с главата напред и не бързайте, положителните и дълготрайни резултати идват с доста работа и неизменност.

Какво следва оттук насетне, какви цели си си сложил?

Последно съревнование за тази година в Испания, Аликанте. Там задачата е PRO карта, която ще ми даде право да се състезавам с най-големите имена в нашия спорт.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР