Русенска фондация започна работа по проект с който да помогне

...
Русенска фондация започна работа по проект с който да помогне
Коментари Харесай

Русенска фондация помага на деца и родители да се справят с диагнозата сколиоза

Русенска фондация стартира работа по план с който да помогне на деца страдащи от болестта сколиоза. „ Сколи хелп “ цели подобряването на качеството на живот на подрастващите и да им помогне да се оправят в тежката борба със болестта. Инициативата получи финансовата поддръжка на публичен ръб на Telus International Bulgaria. В рамките на плана бяха направени серия обучителни уебинари за родители и деца с водещи експерти от страната и чужбина. По време на тези срещи деца и родители минали през болестта споделяха своя опит и разказваха да пътя който са извървели по време на лекуването си, с цел да дават мотивация и скъпи препоръки на тези, които занапред стартират битката с това подло заболяване. Наред с това повече от 150 фамилии получиха психическа поддръжка в границите на онлайн терапия „ Сколи Хелп “.

През последните месеци бяха направени серия къси видеоклипове с насоки които да заострят вниманието на родителите с цел да открият дали детето им има проблеми с гръбначния дирек. Изработени бяха осведомителни и обучителни материали, които са изцяло налични и са оповестени в обществените мрежи. В тях в детайли е обяснено какво съставлява болестта, какви са първите признаци, защо би трябвало да бъдат наблюдателни родителите, а при констатиране на проблем къде могат да потърсят експерт.



Фондация „ Живот със Сколиоза ” е неправителствена организация, основана с концепцията да подкрепя директно или индиректно наранени от болестта сколиоза. Основната цел е да се притегли вниманието както на родители и деца, по този начин и общността към този наболял проблем. Според статистиките всяка година в България пациентите страдащи от сколиоза вършат повече от 15 000 визити при ортопед, почти 1000 деца поставят коригиращи корсети, а почти 300 се насочват към оперативно лекуване. Най-засегнати са децата сред 9-16 годишна възраст, като 80% от тях са девойки, които са наранени освен физически, само че и прочувствено и душевен. В България всеки 3 на 100 деца имат сколиоза. За болестта се приказва, когато изкривяването на гръбначния дирек е над 10 градуса. Това се открива посредством рентгенография и обзор при ортопед. Ключово значение за лекуването на болестта е ранната диагностика при децата. Консервативното лекуване включва носене на коригиращ корсет най-малко 20 часа дневно и ежедневна Шрот терапия (метода на Шрот е основан на извършения метод за консервативно лекуване на сколиоза) или СФУС (специфични физиотерапевтични извършения за сколиоза). Много от децата отхвърлят да носят пластмасови корсети или отхвърлят да вършат своите извършения, тъй като се усещат разнообразни или не са добре признати в средата в която живеят, споделя ръководителката и основател на фондацията Силвия Гордеева.

„ Наша съществена задача е ранното диагностициране на болестта.Днес в доста малко обитаеми места се организира мониторинг за гръбначни изкривявания. За благополучие гр. Русе не е от тях и в общинския бюджет годишно се отделят средства за прегледи на децата в учебните заведения. Вярваме, че всеки родител който е осведомен за какви признаци да следи ще хване болестта на време и ще предприеме съответните ограничения. Защото точно посредством осведоменост може да се реализира предварителна защита. Вярваме, че с нашата самодейност децата ще бъдат по-уверени, ще носят самоуверено своите корсети и ще вършат прецизно своите характерни извършения, с цел да избегнат интервенция. А в случай че болестта е достигнало по-напреднал етап да помогнем на доста родители да вземат решение и да оперират децата си на време “, добавя Силвия Гордеева.

Повече чуйте от Силвия и Бояна Гордееви:
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР