Русе. Със заупокойна молитва за загиналите воеводи и четници, патриотични

...
Русе. Със заупокойна молитва за загиналите воеводи и четници, патриотични
Коментари Харесай

Десетки русенци почетоха паметта на Стефан Караджа

Русе. Със заупокойна молитва за починалите воеводи и четници, патриотични песни, почетен часовой от членове на Национално сдружение „ Традиция “ – Регионален клон „ Ангел Кънчев “ и галерия на оръжие от интервала на битките за национално избавление русенци означиха 154-ата годишнина от гибелта на Стефан Караджа. Тържествената гала се състоя пред паметника на воеводата в крайдунавския град. Тя бе проведена от Национално сдружение „ Традиция “ – Регионален клон „ Ангел Кънчев “ и Народно читалище „ Стефан Караджа 2018 “. На събитието бяха пристигнали голям брой поданици и посетители на Русе, измежду които представители на Областната администрация, както и заместник-кметът по комунални действия Димитър Недев.

„ Нека имаме смелостта да съхраним и предадем духа на Караджата. Наша отговорност е да си спомняме с обич и благодарност за героичния героизъм на този същински патриот, само че и да имаме куража да постъпваме сходно на него, когато става дума за България “, написа регионалният шеф Анатоли Станев в приветствието си до уредниците. Също по този начин той им благодари за интензивността в културния живот на Русе и района и насочи апел към тях да продължат да съхраняват и предават традициите и българските полезности. „ Досегът на младите до хора като вас е най-истинският урок по национализъм и борбеност, воля да отстояваме концепциите си и дързостта да съхраним идентичността си “, добавя още Станев.

„ Благодаря на сдружение „ Традиция “, които не пропущат да отбележат всяко паметно събитие от великата ни история. Нека задачата им стигне до повече хора и откри още почитатели, дребни и огромни, които да пазят с такава обич като вас историята ни “, показа заместник-кметът Недев.
Кратка тирада бе произнесена и от ръководителя на Регионален клон „ Ангел Кънчев “ на Национално сдружение „ Традиция “ Мартин Календжиев, който подчертава на смисъла на опазването на родовата памет и силата на българския дух.
По традиция беше планувана и богата културна стратегия, която включваше осъществяването на патриотични песни и стихотворения. Сред тях бяха „ Горо ле, горо зелена “ в осъществяване на Севдалина Димитрова от Народно читалище „ Стефан Караджа 2018 “, както и „ Що ми се горе белее “ от Стефка Маринова, която членува в клуб „ Родолюбие “ в село Долно Абланово. Присъстващите имаха опцията да чуят и прочувствените рецитали на Ивелина Календжиева, която показа стихотворението „ Песента на Стефан Караджа “, а ръководителят на русенския клуб „ Калина “ Красимира Маринова извърши одата „ Караджата “ от „ Епопея на забравените “.
Заупокойната молитва бе отслужена от отец Георги. Церемонията завърши с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Стефан Караджа и залп от Национално сдружение „ Традиция “ – Регионален клон „ Ангел Кънчев “ в памет на героите, отдали живота си в името на България.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР