Русе. Областна администрация – Русе и Община Русе организират съвместна

...
Русе. Областна администрация – Русе и Община Русе организират съвместна
Коментари Харесай

Русе ще отбележи 149-ата годишнина от гибелта на Васил Левски със съвместна церемония между Обласна администрация и Общината

Русе. Областна администрация – Русе и Община Русе провеждат взаимна гала, отдадена на 149-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата, оповестиха от Областна админисрация. Тя е по самодейност на регионалния шеф Анатоли Станев и кмета Пенчо Милков, а екипите на двете институции работят дружно по подготовката на събитието.

Церемонията ще се състои в събота на 19 февруари пред паметника на националния воин, открит на 11-и септември 2020 година. Повече от две десетилетия жителите на града чакаха построяването му. След доста премеждия, в последна сметка построяването на паметника се осъществя от предприемчив комитет, в който участваха доста общественици. Решението в крайдунавския град да има монумент на Апостола бе взето още през 2014-а като желанията бяха до края на 2016 година концепцията да се осъществя. По ред аргументи обаче това не се случи. В средата на 2017 година бе разгласен народен конкурс, в който участваха 11 планови разработки. Победител не бе определен, само че се даде късмет на създателите на три плана да ги доразвият. Макар и след корекции, нито един от разновидностите не получи утвърждение. Така се стигна до оповестяването на втори народен конкурс, като при започване на декември 2018 година бе избран спечелилият – екип в състав скулпторът Даниел Кънев и проектант Силвия Славова. Заедно с постамента паметникът е висок 4,20 метра. Средствата за изработката му бяха събрани от Национална дарителска акция, в която се включиха политически партии, държавни и локални институции, както и голям брой жители. Изграждането на паметника коства към 150 000 лв., като най-големите донори бяха Община Русе и компания „ Авко “.

В съботното събитие ще се включат Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев и ученици на Общинския детски център за просвета и изкуство. Слова се планува да бъдат произнесени от регионалния шеф Анатоли Станев, кмета Пенчо Милков и ръководителя на Общинския съвет Иво Пазарджиев.

Желаещите да положат венец могат да го заявят документално на следния имейл [email protected], а при нужда от спомагателна информация, касаеща протоколни въпроси може да пишете на e-mail: [email protected].
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР