Русе. Десетки близки, приятели и колеги почетоха паметта на офицерски

...
Русе. Десетки близки, приятели и колеги почетоха паметта на офицерски
Коментари Харесай

Венци и цветя бяха положени в Русе на гроба на Антон Петров, загинал преди 18 години при атентата срещу българската база в Кербала

Русе. Десетки близки, другари и сътрудници уважиха паметта на офицерски претендент Антон Петров, умрял на тази дата преди 18 години при атентата против българската база в Кербала. На 23 декември през 2003 година базата ни в Ирак бе атакувана с камион-бомба. При най-кървавата офанзива в най-новата военна история на България военнослужещите майор Георги Христов Качорин, офицерски претенденти Иван Христов Инджов, Антон Валентинов Петров и Свилен Симеонов Киров изгубват живота си. Ден по-късно от раните си умира и старши лейтенант Николай Ангелов Саръев. При нападението петима родни рейнджъри бяха превозени за лекуване в Германия, един бе настанен във военнополева болница в Багдад, а 22-ма се завърнаха за лекуване в България. Това оповестиха от пресцентъра на Областна администрация - Русе .

По традиция поклонения се организират в Русе и Карлово. По-рано денем къса гала се състоя на гробищен парк „ Чародейка “ в крайдунавския град, като на нея участваха и част от сътрудниците на Антон Петров от някогашната 68-а бригада „ Специални сили “, в този момент част от Съвместното командване на специфичните интервенции. Възпоменателен адрес до роднините и околните на Антон Петров и останалите четирима починали при нападението бе изпратен и от регионалния шеф на Русе Борислав Българинов. „ Приемете моите съболезнования и съпричастност във връзка 18-ата годишнина от гибелта на тези почтени и смели български военнослужещи, които отдадоха живота си в името на един по-добър свят и отбрана на демокрацията, надалеч от родината, в един от най-кризисните региони на Земното кълбо! Вярвам, че те ще бъдат запомнени като доблестни мъже и хора с високи професионални и персонални качества! Техните преданост, смелост, неотстъпчивост, възприятие за дълг и отговорност ще останат за образец в съзнанието на всеки един българин! “, се споделя в написаното от Българинов.
„ Заедно с Вас навеждам глава в символ на дълбока респект към паметта на жертвите на терористичния атентат в Кербала! Днешната гала ни връща още веднъж към оня драматичен 27 декември 2003 година и ни припомня за заплахите, пред които сме изправени в нашето съвремие, както и за нуждата от съответни, навременни и взаимни дейности против всяка опасност за националния ни интерес и суверенитет! “, добавя още регионалният шеф.

След случая българският контингент изостави базата в Кербала и се реалокира в полската база Кило. По-късно контингентът бе изместен в Дивания, откъдето се завърна в България през декември 2005 година.

Възпоменателна гала имаше през днешния ден и в Карлово, а на място в Русе респект към паметта на Антон Петров отдаде и кметът Пенчо Милков. На гроба на едвам 26-годишният Антон Петров бяха положени венци и цветя, а бойните му приятели възпламениха свещ и цигара, спазвайки традицията. „ Въпреки че са минали 18 години, болката не е намаляла нито за фамилията му, нито за хората, имали опцията да го познават “, означават от Областна администрация - Русе.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР