Румяна Арнаудова, сн. БГНЕС Разследването на прокуратурата за нарушенията в

...
Румяна Арнаудова, сн. БГНЕС Разследването на прокуратурата за нарушенията в
Коментари Харесай

Възможно е и министри да бъдат обвинени за схемата “болница в болницата“


Румяна Арнаудова, сн. БГНЕС

Разследването на прокуратурата за нарушаванията в лечебните заведения може да обхване министри, зам.-министри и длъжностни лица от районните здравни каси. Това разгласи представителят на основния прокурор Румяна Арнаудова в понеделник в Шумен.

“Започваме единствено с оглед занемареност, само че ще се проверява даже и активността на длъжностните лица от съответната Регионална здравноосигурителна каса или министър или зам.-министър, които са дали позволение за реализиране на медицински действия при дублиращи функционалности с тези, с които се занимават общинските болнични заведения “, съобщи Арнаудова.

В петък прокуратурата разгласи, че стартира следствие за занемареност в общо 7 лечебни заведения в страната по така наречен скица " болница в болничното заведение ", измежду които и " Пирогов ". Ден по-рано по същите обвинявания бе арестуван и шефът на районната здравна каса в Ловеч Антонио Маринов.

По сходни съмнения държавното обвиняване към този момент образува досъдебни производства за работата на лечебните заведения във Враца и Ловеч, а сега текат инспекции и в лечебни заведения в Попово, Бургас, Благоевград, Русе, Велико Търново и Кърджали. При всички тях става въпрос за така наречен скица " болница в болничното заведение ".

“Очакваме до края на март да завърши напълно инспекцията, която е разпоредена в здравното министерство и тогава ще имам повече информация “, уточни Арнаудова и добави, че се чакат повече досъдебни производства, защото се открива, че се касае за трайна наклонност, която е траяла повече от 7 години.

Тя изясни, че следва да се откри освен дали договорите по схемата “болница в болничното заведение “ са подписани законосъобразно, само че и до каква степен са били преференциални за лечебните заведения. По думите й несъмнено се открива тежко финансово положение на доста болнични заведения, което се дължи освен на занемареност, само че и на очевидно неизгодни покупко-продажби, които са били сключвани.

Длъжностните лица ще носят наказателна отговорност, в случай че са дали в нарушавания на закона позволение да се реализира една здравна активност.

Проверяваният интервал е от 14 декември 2010 година до момента. В взаимозависимост от стадия на следствието, на датата, на която е обещано съответното позволение, ще се откри и кои ще бъдат обвинени.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР