Румен Георгиев, водач на листата в Кюстендил, настоящ депутат от

...
Румен Георгиев, водач на листата в Кюстендил, настоящ депутат от
Коментари Харесай

Румен Георгиев, БСП, за ФАКТИ: В българското земеделие се краде, източват се евросредства

Румен Георгиев, лидер на листата в Кюстендил, сегашен народен представител от Българска социалистическа партия:

" Между 40 и 95% от храните, които яде българският народ, са импорт. Грешна земеделска политика! Аз и моите сътрудници за това от парламентарната естрада споделяме, че този отчет (б.р. годишният поземлен отчет на МЗ) наложително би трябвало да се гледа в Народното събрание. Оттам ще тръгне и дебатът за аграрната политика, какъв да бъде моделът на земеделска политика ". Това съобщи преди Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ Румен Георгиев, сегашен депутат от Българска социалистическа партия и претендент за още един депутатски мандат като лидер на листата на социалистите в Кюстендилска област.

Той изрази възмущението си, че годишният поземлен отчет на Министерството на земеделието, храните и горите се приема от Министерски съвет, а от Народното събрание въобще не се преглежда.

" Това, което и вие анонсирахте, че в Европа моделът се основава на фамилното земеделие, у нас от ден на ден уедрени поземлени парцели минават в ръцете на така наречен агроолигарси и притежатели от не български генезис. Затова нашето произвеждане е монокултурно, индустриалната конструкция е неверна, изключително след приемането ни в Европейския съюз. Около 20-22 семейства ръководят 1/3 от плодородната земя. Този модел е неверен! Няма по какъв начин в новите европейски политически насоки на " Зелената договорка " и на тактиката от фермата до трапезата българското земеделие по този модел да върви. Ето за какво от Българска социалистическа партия изрично се противопоставяме на този модел! Смятаме, че страната би трябвало да влезе в ролята си, както останалите европейски страни. Ненапразно отчетът от резолюцията от 27 април 2017 година на Европейския парламент, който е точно за концентрацията на земеделската земя и улеснение на достъпа до нея, стартира с България. С тази централизация, която е в България, няма по какъв начин младежи, или хора, които желаят да се занимават със земеделие, да правят тази активност. Ненапразно, по данни на Евростат ние сме " дали " първия агроолигарх, 1 300 000 дка гледа българска компания.... Октопод, големи октоподи ", разяснява Георгиев.

" Министър-председателят неотдавна в анонс сподели, че рекордните 3.1 милиарда са влезнали при земеделците за предходната година. Нека да отворим аграрния отчет, с цел да забележим какво написа в макроикономическите данни. От 2015 година, изключително, има голям спад на брутната добавена стойност. Тоест, в исторически проект от 2007 година са влезнали над 30 милиарда лв. в бранш " Земеделие ". Логично е по отношение на брутния вътрешен артикул на бранш " Селско, горско и рибно " и кривата на брутната добавена стойност да върви нагоре. Напротив! Тя върви стремително надолу и за 2019 година, забележете, е под 4%, с акуратност 3,8%. Това какво значи? Неефективно земеделие, краде се, източват се евросредства и те не стигат на процедура до действителните аграрни производители. А точно в новата обща селскостопанска политика Европа споделя, че парите би трябвало да стигнат до дребните, до действителните аграрни производители. Това у нас не става и тук в отчета може умерено и изрично да се види, че на процедура това е по този начин ", съобщи още социалистът.

Попитан от водещата дали е рисково да се протяга ръка на ползите на агроолигарсите, Румен Георгиев отговори по този начин: " Държавата, когато си влезе в ролята и функционалностите като страна, няма заплаха. Напротив! Необходимо е преформатиране на аграрната политика ".

Според него агролигарсите са детайл на неверната земеделска политика, а не причина.

" В резолюцията на Екологичен потенциал за концентрацията е посочено, че би трябвало да се вкара държавен регулаторен орган във връзка с поземлените връзки. Ненапразно унгарците направиха и Министерство на поземлените връзки. Нека да забележим и в една Франция дали по този начин свободно може да се продава или наема земя. Знаете ли, че там 1 кв.м. не може да се продаде свободно? Държавата споделя може или не може, тя поставя автограф за всеки 1 кв.м ", разясни депутатът от Българска социалистическа партия, а по-късно добави, че в Германия обстановката е сходна на тази във Франция.

" Държавата би трябвало да има регулаторен режим. В момента какво имаме? Имаме свободен пазар, имаме едни частни фондове, които са изкупили милиони декари от най-плодородната земя. И то изкупена безценица. Ще извършат комасацията и по-късно тези фондове ще продадат земята, тази българска родна земя, която би трябвало да храни българския народ. Докато в света плодородната земя се трансформира в най-стратегическата инвестиция, у нас от ден на ден уедрени поземлени парцели минават в ръцете на такива частни фондове. А това е детайл и на националната сигурност, на това нещо би трябвало да се постави край! Ние от Българска социалистическа партия предлагаме да се постави край, страната да си влезе във функционалностите и ролята - това, което и Европа в резолюцията споделя. Ние в България сме в така наречен латиноамерикански модел. Това не е европейският модел. Отново споделям, че европейският модел е фамилното земеделие ", сподели още той и посочи, че в Румъния земеделците са доста по-обгрижвани и облекчени от страната си.

" Българският аграрни производител като отиде няколко пъти (б.р. из институциите) и като види документите - той се отхвърля ", вметна Румен Георгиев.

" Монокултурното произвеждане, за което и вие говорихте, изкриви индустриалната конструкция. И в случай че погледнем схемата за относителния дял на добавената стойност по отношение на схемата за относителния дял, ще забележим, че е належащо да се размени сегашната индустриална специализация с директно насочване към продоволственото пазарно търсене. В момента България не създава храни, България се е трансформирала в суровинен придатък на Европа. Ние изнасяме сред 6 и 7 милиона тона на година зърно, пшеница, слънчоглед и маслодайни култури за жълти стотинки, а това е подготвен суровинен артикул. Връща ни се през подготвени храни с висока добавена стойност. Това нарушава и трудовата претовареност в аграрния бранш, това докара и до деградация на териториите в селските региони, до обезлюдяване. Хората нямат работа, по тази причина и на пускат. Ние от Българска социалистическа партия предлагаме страната, както беше едно време, да построява така наречен консервни фабрики, заводи, като страната би трябвало също да се включи и в изкупуването, и в преработката ", изложи Георгиев концепцията на Българска социалистическа партия, като по-късно посочи, че тя не е отживялост, тъй като тази процедура я има в страни като Румъния, Унгария и Гърция.

" Стигнали сме до такава степен, че в този момент храната идва от града в селата. Села има в Кюстендилско, а и освен там, в които няма една крава, десетки села без нито едно животно ", означи националният представител.

" Огромни средства се източват. Няма го държавническото държание и отговорност, с цел да може българското население да се храни с българска чиста, налична и здравословна храна. Отказът от произвеждане на храни - какво значи? Означава отвод от качество. А това са усет, прохлада, хранителна пълноценност, продуктов подбор. Това значи и отвод от надзор, тъй като контролът по импортирания подготвен артикул по отношение на контрола по веригата суровина-краен потребителски артикул е неравностоен ", добави Георгиев и напомни, че преди миналогодишните Великденски празници бяха хванати няколко тира на границата с извънредно нитратни зеленчуци. " Ако желаят ги хващат, тогава хванаха. А през годината какъв брой такива нитратни камиони влизат? ", запита социалистът.

" Отказът от произвеждане на храни на държавното управление на ГЕРБ значи отвод от публично здраве ", безапелационен бе претендентът за нов депутатски мандат.

Той разяснява и социологическите изследвания, които дават безапелационна победа за ГЕРБ на идните избори:

" Изобщо нямам доверие на тези социологически изследвания. Това са социологически изследвания, които ние виждаме, че по-голямата част от тях са нагласени, виждаме, че съзнателно се помпат резултатите на ръководещите за сметка на Българска социалистическа партия. Аз всеки ден съм сред хората в Кюстендил, в този момент отивам в Бобошево, и не съм чул нито един човек, който да каже: " Да, ние заставаме зад ГЕРБ, зад Обединени патриоти, зад ръководещите ".

Тези резултати извънредно вредят на демокрацията и изборния резултат. Ние по тази причина споделяме на хората да не се опасяват и да излизат. Българска социалистическа партия беше първа със своята предизборна стратегия. Хората би трябвало да излязат да гласоподават, това съзнателно се прави, съзнателно се всява този боязън в хората, с цел да не излязат на 4-ти да гласоподават.

България изостава извънредно доста от останалите европейски страни. Ако на 4-ти няма смяна, България ще изостане в пъти. На последно място сме във всички ранглисти, това не може да продължава ".

Към края на диалога Румен Георгиев бе безапелационен, че Българска социалистическа партия поддържа въвеждането на видеонаблюдение в секционните изборни комисии, а също по този начин и в районните изборни комисии, тъй като съгласно социалистите и там се вършат изборни операции.

Целия диалог можете да изгледате във видеото:



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР