Румънският външен министър Богдан Ауреску заяви за телевизия Диджи 24,

...
Румънският външен министър Богдан Ауреску заяви за телевизия Диджи 24,
Коментари Харесай

Румъния: Няма проблем Русия да инспектира базата в Девеселу

Румънският външен министър Богдан Ауреску съобщи за телевизия Диджи 24, че Румъния няма проблем Руската федерация да инспектира базата в Девеселу, където са ситуирани детайли на противоракетния щит, само че акцентира, че това би трябвало да стане въз основата на взаимност, т.е. съдружниците също би трябвало да имат право да посетят ракетните бази на територията на Русия.

" Аз не виждам безусловно никакъв проблем Руската федерация или който и да е различен да пристигна да посети Девеселу и да се увери персонално, че там няма нищо друго също така, което сме споделили. Не съществува никакъв тип опасност за Руската федерация ", съобщи Ауреску.

" Но в същото време - мисля, че е напълно разумно - има и условие за взаимност. Ако Руската федерация се интересува да ревизира нещо, което мисля, че към този момент знае, то и ние, съдружниците, в това число Румъния, имаме правото да желаяме да посетим ракетните бази, ситуирани на територията на Руската федерация. Мисля, че това е обикновено искане ", добави румънският външен министър.

Изявлението на Ауреску беше направено в подтекста, в който съгласно " Уолстрийт джърнъл " Северноатлантическият алианс е предложил в сряда на Русия ограничения за увеличение на прозрачността и контрола на оръжията, а вероятно съглашение с Москва може да включва осъществяване на взаимни инспекции, в това число в противоракетните бази на НАТО в Румъния и Полша, написа уеб сайтът Хотнюз.

Ауреску добави, че Румъния не е обезпокоена от настояването на Москва НАТО да изтегли силите си от Румъния и България.

" Всъщност самото искане за Румъния и България не попада съответно в предложенията на Руската федерация от декември. Там се приказва като цяло за блокиране на политиката на разширение на алианса, което е неприемливо, тъй като този факт не предстои на външно несъгласие и зависи единствено от алианса и стадия на подготвеност на кандидатката ", уточни Ауреску.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР