Румънският президент започна днес консултации с парламентарните партии за сформиране

...
Румънският президент започна днес консултации с парламентарните партии за сформиране
Коментари Харесай

Започнаха консултации за новото румънско правителство

Румънският президент стартира през днешния ден съвещания с парламентарните партии за съставяне на държавно управление след изборите на 6 декември, оповестява телевизия " Диджи24 ".
Първата делегация, която се срещна с Йоханис, беше тази на Социалдемократическата партия (СДП), която завоюва най-вече гласове на изборите - към 29 %. Лидерът на СДП съобщи след консултациите, че президентът е поздравил СДП за изборната победа. Социалдемократите предложиха известния доктор доктор Александру Рафила за министър председател.
Въпреки че СДП реализира най-голям резултат на изборите, президентът Йоханис, който взема решение на кого да връчи мандата за сформиране на държавно управление, уточни, че десноцентристките партии имат болшинство и социалдемократите би трябвало да останат отвън ръководството.
След това президентът беседва с делегацията на Национално-либералната партия (НЛП), която се класира на второ място. Лидерът на партията съобщи, че НЛП желае десноцентристко държавно управление с министър председател досегашния финансов министър Флорин Къцу.
" НЛП, следвайки уговорките си от предизборната акция, остава отдадена на задачата за образуване на десноцентристко държавно управление, което да обезпечи на Румъния развиване, стопански скок, който да докара до скок в качеството на живот и скок в приходите на румънците ", уточни Орбан, който подаде оставка от премиерския пост, откакто партията му загуби изборите.
Делегацията на третата парламентарна мощ - реформисткия алианс Съюз за избавление на Румъния - партия ПЛЮС (ССР-ПЛЮС), съобщи, че желае съдружно държавно управление " не за 6 месеца или една година, а за 4 години ". Те предложиха за министър председател Дачиан Чолош, който сега е евродепутат.
Телевизия " Диджи24 " отбелязва, че НЛП и ССР-ПЛЮС не са съумели да реализират единодушие на предварителните диалози през уикенда за разпределението на постовете. ССР-ПЛЮС упорства съпредседателят му Дан Барна да получи поста ръководител на Камарата на депутатите, а НЛП желае този пост за своя водач Лудовик Орбан.
 Румънският министър председател подаде оставка след изборна загуба Румънският министър председател подаде оставка след изборна загуба
Румънският министър председател Лудовик Орбан подаде оставка, откакто партията му загуби парламентарните избори, заяви DarikNews. Социалдемократ...
По-късно беше оповестено разпределението на местата в двете камари на румънския парламент.
Румънската Социалдемократическа партия (СДП) ще има 47 места в Сената и 110 в Камарата на депутатите, а Национално-либералната партия (НЛП) - 41 места в Сената и 93 в Камарата на депутатите, съгласно показани през днешния ден данни на Централното изборно бюро на Румъния, представени от " Аджерпрес ".
Алиансът Съюз за избавление на Румъния - партия ПЛЮС (ССР-ПЛЮС) получава 25 места в Сената и 55 в Камарата на депутатите.
Националистическият Алианс за единение на румънците (АЕР) ще има 14 места в Сената и 33 в Камарата на депутатите.
Демократичният съюз на унгарците в Румъния (ДСУР) получава 9 места в Сената и 21 в Камарата на депутатите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР