Румъния планира да оспори пред европейските институции силнокритичен доклад на

...
Румъния планира да оспори пред европейските институции силнокритичен доклад на
Коментари Харесай

Румъния ще оспори пред европейските институции силнокритичен доклад на Брюксел

Румъния възнамерява да оспори пред европейските институции силнокритичен отчет на Брюксел, засягащ промяната на правораздаването, обявиха през днешния ден редица депутати от социалдемократическото болшинство ден след публикуването на отчета, съобщи Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Седем седмици преди началото на румънското председателство на Европейски Съюз от 1 януари Европейската комисия изрази страдание през вчерашния ден от " регреса " на страната в областта на правораздаването, като прикани Букурещ да се бори по-ефикасно против корупцията и да подсигурява независимостта на правосъдната система.

Този политически документ би трябвало да бъде оспорен, съобщи заместник-председателят на Камарата на депутатите и някогашен министър на правораздаването Флорин Йордаке, представен от осведомителния уебсайт Зиаре. Подобна стъпка сигурно може да бъде подхваната пред Съда на Европейски Съюз, акцентира той.

Депутатът социалдемократ Никошор Халич, ръководител на правната комисия на долната камара на Народното събрание, удостовери, че този въпрос се изследва в средите на партията. Става дума за един неправдив документ, който демонстрира, че Европейски Съюз употребява двойни стандарти, посочи той.

От влизането си в Европейски Съюз през 2007 година Румъния, сходно на България, е под наблюдението на Европейска комисия в границите на неизползуван до тогава " механизъм за съдействие и инспекция ", целящ преценка на напредъка на някогашната комунистическа страна в региона на правораздаването, отбелязва Агенция Франс Прес.

Според ръководителя на Сената Калин Попеску Таричану, член на дребната партия Алианс на либералите и демократите, съдружник на Социалдемократическата партия, самото естество на " този механизъм е това, което би могло да се оспори " пред европейското правораздаване.

Ние не можем да приемем повече румънците да бъдат наставлявани или да се желаят от тях неща, които не се желаят от другите. Аз съм проевропейски настроена, само че ние би трябвало да имаме силата и достолепието да защитим нашата страна, акцентира още нощес румънският министър председател Виорика Дънчила.

Мнозинството от левицата, упреквано от неговите критици, че след връщането си на власт в края на 2016 година, е подхванало атака да сложи в подчинено състояние магистратите в страната, постоянно е оспорвало основанието на тази система на наблюдаване, която то дефинира като " дискриминационна ".

Спорните правосъдни промени, подхванати от социалдемократите, бяха подложени на критика през вчерашния ден и от евродепутатите, които приканиха Румъния да не слага под въпрос правовата страна. Призивът бе насочен в резолюция, гласувана в Страсбург, която няма задължаващ темперамент.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР