Румъния няма да забрани едностранно вноса на зърно от Украйна

...
Румъния няма да забрани едностранно вноса на зърно от Украйна
Коментари Харесай

Румъния няма да спре вноса на украинско зърно, недоволство от забраната в Унгария

Румъния няма да забрани едностранно вноса на зърно от Украйна и ще изчака Европейската комисия да приложи ограничения в помощ на земеделците от Централна и Източна Европа, съобщи през днешния ден румънският аграрни министър Петре Дая, представен от " Ройтерс ".

Въпреки това Румъния и Украйна ще се съветват ежеседмично за предстоящите размери от зърно в опит да се ограничи вносът, сподели още Петре Дая след среща в Букурещ с украинския си сътрудник Микола Солски.

Европейската комисия съобщи в сряда, че ще предприеме незабавни " " за пшеница, царевица, слънчогледово семе и семе от рапица, откакто започнаха едностранни стъпки за възбрана на вноса на хранителни артикули от Украйна, с цел да защитят личните си селскостопански браншове.

Миналия юни Европейски Съюз освободи от мита вноса на украински артикули, които не са обхванати от съглашението за свободна търговия с Киев, като знак на взаимност с украинските фермери, които бяха отрязани от съветската обсада на Черно море да изнесат продукцията си.

Това докара до увеличение на износа през така наречен коридори за взаимност и до задържане на огромни количества зърно, изключително в Източна Европа, които подбиха цената на локалните производители.

с искане да се отстранен комерсиалните преференции за Украйна.

Недоволство в Унгария

Междувременно унгарската Асоциация за зърно и фуражи съобщи в петък, че се опълчва на възбраната на държавното управление и маслодайни семена от прилежаща Украйна, добавяйки, че рестриктивните мерки ще обиден производителите на фуражи и промишлените консуматори в Унгария.

Според асоциацията възбраната значи, че те ще изгубят достъп до " най-близкия и затова най-икономичен източник на суровина " за своята промишленост.

" Тази мярка ще аргументи обилни усложнения за унгарските производители на фуражи и промишлени консуматори, което ще засегне животновъдите и потребителите ", се споделя в изказване.

Вчера, че не разрешава вноса на мед и избрани месни артикули в допълнение към зърнените храни от Украйна до 30 юни.

Унгарската възбрана за импорт на съществени зърнени култури и селскостопански артикули " включва общо 25 продукта, най-важните от които са зърнени култури, рапица и слънчогледово семе, брашно, олио, мед и някои месни артикули ", посочи началникът на кабинета на премиера.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР