Румъния и България няма да влязат в Шенгенското пространство дори

...
Румъния и България няма да влязат в Шенгенското пространство дори
Коментари Харесай

Нидерландия не позволява: Без България и Румъния в Шенген и тази година

Румъния и България няма да влязат в Шенгенското пространство даже в края на тази година. Това оповестяват източници на румънското държавно управление, представени от национални уеб сайтове.

Темата за присъединението на двете страни към Шенген трябваше да бъде включена в дневния ред на Съвета по правораздаване и вътрешни работи на 4-5 декември, тъкмо както фигурираше в дневния ред на съвета и година по-рано, когато Букурещ беше блокиран от Виена.

Румънски държавни източници обаче настояват, че няма да има гласоподаване, като се има поради, че Нидерландия, където преди малко бяха извършени избори, не е дала единодушието си за присъединението на България, която е в пакет с Румъния.

Анализаторите предсказват мъчно съставяне на държавно управление и продължителни договаряния

" Няма да има гласоподаване и тематиката ще остане в застой, до момента в който не се обясни обстановката в Нидерландия. Румънците и българите, подкрепени от испанците, упорстват тематиката за присъединението на Румъния и България към Шенген да остане отсрочена в дневния ред ", обявиха цитираните държавни източници.

Според същите източници управляващите в Букурещ ще се опитат да свикат ексклузивен съвет на Съвета по правораздаване и вътрешни работи след средата на декември, на който ще бъде разисквано присъединението на две стъпки, с влизане на въздушните граници, от март 2024 година  Това обаче е позитивният сюжет.

В Нидерландия преди малко бяха извършени избори, чийто резултат е от голяма важност за уравнението на присъединението на Румъния и България към Шенген.

Изненадващият победител беше крайнодясната партия на антиислямския популист Герт Вилдерс. Той се възползва от необятно публикуваното измежду холандците отчаяние от миграцията, като даде обещание " затворени граници " и отсрочи обещанието си да забрани Корана.

Победителят от изборите Геерт Вилдерс е прочут евроскептик с провокативни изявления и хрумвания

В същото време Виена неведнъж е давала да се разбере, че не е трансформирала позицията си. Последният сигнал беше изпратен неотдавна от министъра на външните работи на Австрия Александър Шаленберг, който съобщи, че Виена резервира правото си на несъгласие върху разширението на Шенгенското пространство с Румъния и България.

Австрийският чиновник обаче настоя, че блокадата няма да бъде ориентирана против Румъния или България, защото съществува " фундаментален проблем " с Шенген.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР