Рудолф Щайнер (1861-1925) е австрийски философ, социален реформатор, архитект и

...
Рудолф Щайнер (1861-1925) е австрийски философ, социален реформатор, архитект и
Коментари Харесай

Рудолф Щайнер - кратка биография и учение

Рудолф Щайнер (1861-1925) е австрийски мъдрец, обществен модернизатор, проектант и езотерик, създател на духовното придвижване, известно като антропософия. Животът и работата на Щайнер обгръщат необятен набор от области, в това число обучение, селско стопанство, медицина, изкуство, архитектура и философия.

Биография на Рудолф Щайнер

Рудолф Щайнер е роден на 25 февруари 1861 година в Кралевец, Австро-Унгария (сега Хърватия). Той израства в разнообразна културна и религиозна среда, което оказва въздействие върху по-късната му работа. Щайнер учи математика, физика и философия във Виенския софтуерен университет и по-късно става изтъкнат академик и мъдрец. Работил е като редактор на литературното списание " Magazin für Literatur " и е бил гьотевед, задълбочено зает с проучването на творчеството на Йохан Волфганг декор Гьоте.

През 1902 година Щайнер е поканен да стане началник на немската секция на Теософското общество, където има забележителен принос към теософското придвижване. Но в последна сметка той се отклонява от теософията и развива своя лична духовна философия, наречена антропософия.

Учения на Рудолф Щайнер

 Рудолф Щайнер Снимка: wikipedia.org

Ученията на Щайнер обгръщат необятен набор от тематики, само че някои от основните аспекти на неговата философия включват:

Антропософия

Антропософията, което значи „ мъдростта на човешкото създание “, е духовна философия, която има за цел да преодолее пропастта сред духовната и физическата сфера. Изследва природата на човешкото създание, еволюцията на съзнанието и взаимосвързаността на духовния и материалния свят.

Троен обществен ред

Щайнер предлага троен обществен ред, който има за цел да хармонизира сферите на стопанската система, политиката и културата. Той вярваше, че обществото би трябвало да бъде проведено по метод, който разрешава свободата на духовния живот, равенството на икономическия живот и братството на политическия живот.

Валдорфско образование

Щайнер е добре прочут с приноса си към образованието. Той създаде Валдорфската просветителна система, която натъртва на холистичен метод към ученето, подхранвайки развиването на интелектуалните, артистични и на практика качества на учениците.

Биодинамично земеделие

Щайнер също вкара концепцията за биодинамично земеделие, способ на органично земеделие, който регистрира духовните и галактически сили, влияещи върху растенията и животните. Биодинамичното земеделие натъртва на екологичната резистентност, самозадоволяването и консолидираното на разнообразни детайли във фермата.

Духовна просвета

 Рудолф Щайнер - къса биография и обучение

Работата на Щайнер се стреми да интегрира научни и духовни вероятности. Той създаде концепцията за духовна просвета, която включва систематичното проучване на духовните измерения на действителността посредством пряк нравствен опит и наблюдаване.

През целия си живот Щайнер изнася голям брой лекции и написа доста по разнообразни тематики. Неговите произведения обгръщат необятен набор от тематики, в това число философия, обучение, медицина, архитектура, драма и изкуства.

Идеите на Рудолф Щайнер са имали трайно влияние и въздействието му може да се види в разнообразни области и до през днешния ден. Антропософските организации и начинания не престават да разпространяват неговите учения и да ги ползват в на практика подтекст, като валдорфски учебни заведения, биодинамични ферми и духовни общности.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР