Рубриката Музика за всички с излъчване онлайн на записи от

...
Рубриката Музика за всички с излъчване онлайн на записи от
Коментари Харесай

Концерт за три пиана и Музикална шега от Моцарт представя Кантус фирмус на 6 май


Рубриката " Музика за всички " с лъчение онлайн на записи от събития на музикална организация " Кантус фирмус " продължава на 6 май от 19.30 ч. Предстои премиера на втората част от концертната стратегия " Моцарт х 3 " с присъединяване на Оркестъра на Класик ФМ радио под диригентството на Григор Паликаров. Тази стратегия бе показана на 29 март 2017 година за откриването на Европейския музикален фестивал 2017, научи ДУМА от Ирена Данкова.

В началото публиката ще чуе оркестровото дивертименто " Музикална смешка " от Моцарт, в което композиторът прави музикална подигравка на своите бездарни сътрудници от XVIII век. В пиесата можем да чуем музикални неточности, които са особено написани от Моцарт за развлечение, като да вземем за пример подправени ноти, неправилни хармонии, еднообразни пасажи с гами и други похвати, с които великият талант осмива посредственото творчество.

Второто произведение, което ще звучи на 6 май, е забележителният и рядко изпълняван Концерт за три пиана и оркестър във фа мажор, К. 242 от Моцарт. Една от трите клавирни партии се извършва от виртуозния Георги Черкин, който чества имен ден в деня на излъчването. Другите двама солисти са чаровната Виктория Василенко, победителка от състезанието " Дж. Енеску " през 2016 година, както и диригентът Григор Паликаров, който поема ролята и на пианист. Припомняме, че Моцарт написа концерта за три пиана през 1776 година и в онази ера е било нормална процедура композиторът да свири на пианото и по едно и също време с това - да дирижира от мястото си. А богатата диригентска кариера на Григор Паликаров се добавя от голям брой негови изяви като пианист и композитор, за които е удостояван с редица награди от интернационалните състезания.

Телевизионната реализация на двата записа е на TV 1 Channel. Освен във фейсбук, записите на двете творби от Моцарт може да се чуят и в новия ютюб канал на " Кантус фирмус ", с премиера още веднъж на 6 май от 21 ч.

https://www.youtube.com/channel/UCLHyzhYxAsi0LzsAT7X-YPQ

Юбилейното 20-о издание на Европейския музикален фестивал трябваше да се организира в интервала март-май т.г., като част от Календара на културните събития на Столичната община и съорганизатор Министерството на културата, само че бе отсрочено за есента.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР