Рублата поскъпва от началото на седмичната търговия и на 29

...
Рублата поскъпва от началото на седмичната търговия и на 29
Коментари Харесай

Рублата се връща към предвоенните си котировки

Рублата нараства от началото на седмичната търговия и на 29 март се изкачи до малко под 84 за един щ. $, което е най-високата й котировка към зелените пари от 28 февруари насам. Акциите на съветските компании също се ускориха по време на четвъртата си борсова сесия след последователното подновяване на търговията в Москва. Тя бе прекратена за почти един месец, с цел да се защитят компаниите от огромните западни наказания, наложени в отговор на съветската инвазия в Украйна.

​Два мощни мотора работят в интерес на съветската валута, съгласно капиталовия пълководец на финансовата компания " Ай Ти Ай кепитъл " - Искандер Луцко: поръчката на Русия да получава заплащанията за изнесения газ в рубли и разпореждането към експортните компании да трансформират 80% от валутните си приходи в рубли. Той добавя, че сега пазарът зависи от напредъка на договарянията сред Москва и Киев в Турция.  

Руските акции се търгуват на съкратени четиричасови сесии с разнообразни рестрикции, в това число възбрана за къси продажби. Чужденците нямат право да продават фирмени бумаги и деноминирани в рубли съветски държавни облигации до 1 април. Изтъргуваните размери са надалеч по-ниски от естествените. 

Деноминираният в долари борсов показател RTS нарастна с малко над 10%, а базовият съветски показател MOEX в рубли увеличи пазарната си оценка с 4.2% - до 2533.6 пункта - към шест пъти по-малка от пазарната капитализация на американския софтуерен колос " Епъл ".

Държавният авиопревозвач " Аерофлот ", чийто акции се търгуват с изключително високи съмнения след възобновяването на борсовата търговия, скочи с 12.7 %. Книжата на газовия монополист " Газпром " нарастнаха с 9.8%, а на държавния заемодател " Сбербанк " - със 7.7 %.   

След като първоначално бе възобновена борсовата търговия на акциите единствено на 33 компании с първична регистрация в Русия от общо 50, включени в показателя MOEX, на 29 март на тържището се върнаха и някои компании, осъществили първични обществени излъчвания на акции и депозитарни разписки в чужбина. Фирмените бумаги на регистрирания на NASDAQ софтуерен колос Yandex нарастнаха с 8.1% в Москва, а депозитарните разписки на търговеца на дребно " Фикс прайс " с борсова регистрация в Лондон скочиха с близо 25 %. 

Руското министерство на финансите осведоми на 29 март, че е превело цялата дължима сума от 102 млн. $ по купоните на държавните еврооблигации с падеж през 2035-а - трето следващо заплащане по чуждестранен дълг след наложените  на страната безпрецедентни санкции, сложили под подозрение опцията й да обслужва отговорностите си в задгранична валута.  

Доходността на базовите десетгодишни съветски държавни облигации падна до 13.36% откакто през предходната седмица скочи до рекордните 19.74% - малко под базовия лихвен % на " Банк России ", само че към момента покрай високите нива от началото на 2015-а. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР