Рублата е толкова силна, колкото не е била от години

...
Рублата е толкова силна, колкото не е била от години
Коментари Харесай

Уникално! Какво се случва с рублата насред санкциите

Рублата е толкоз мощна, колкото не е била от години - макар глобите, наложени от Запада. Но валутният курс прикрива проблемите на съветската стопанска система - и може да се окаже съдбовен за страната, пише Deutsche Welle, представен от expert.bg.

От Русия идват от ден на ден позитивни финансови вести. Основната лихва е още веднъж на предвоенните равнища. Инфлацията е обуздана, рублата бележи 5-годишен връх. Според преценки на The Economist, Русия би могла да реализира остатък в комерсиалния баланс от 250 милиарда $. Руската рубла продължава да нараства по отношение на $.

Всичко това би могло да сътвори усещането, че глобите не се отразяват по този начин, както е очаквал Западът. Но специалистите предизвестяват да не се вършат прибързани изводи. " Централната банка фактически се оправи професионално с огромните компликации след началото на войната ", споделя професорът по стопанска система Наталия Субаревич. Но огромните провокации пред Русия занапред предстоят. Вносът спада внезапно, хората не купуват.

Руските управляващи се стараят да бележит тези знаци, които са им от изгода, отбелязва Субаревич. " Да, в действителност в продължение на 3 седмици инфлацията беше нулева ". Но това се дължи на спадналото търсене от страна на популацията. Затова най-точно би било да се каже - нямаме инфлация, даже имаме дефлация, само че това е, тъй като хората просто са спрели да купуват, изяснява тя.

Субаревич показва още, че единствено малко на брой са съумели да плануват големия растеж в енергийните цени. " Това докара до голям приток на валута в страната, в случай че вносът спадна внезапно ". Това на собствен ред ще е повода за упования остатък в комерсиалния баланс от 250 милиарда $. Санкции ли? Русия има рекордни финансови запаси.

Докато газът и нефтът могат да се изнасят скъпо, поради глобите Русия не може да внася съвсем нищо. Т.е. тя взема повече, в сравнение с може да даде. Така остатъкът в комерсиалния баланс би могъл тази година да е двойно по-висок, в сравнение с предходната. Но глобите върнаха Русия в социализма - липсват съществени артикули.

​Точно този импорт е извънредно нужен. В машиностроенето, в превоза или в енергетиката липсват съставни елементи и аварийни елементи. Производството е в застой, стопанската система стагнира. Русия има остаряла стопанска система, не основава нови артикули.

Наскоро " Газпром " обоснова свиването на газовите доставки за Германия с дефицита на аварийни елементи. Съгласно упреците на съветския газов тръст, Siemens не е изпратил назад в Русия ремонтирана в чужбина компресорна апаратура. От немския промишлен колос посоч​ват, че не могат да доставят инсталацията поради глобите. 

Към всичко това се прибавя фактът, че доста руснаци в действителност са безработни - въпреки на хартия да не престават да получават част от заплащането си. Това не се отразява от статистиката. Има все по-малко работа и от ден на ден небогати в Русия.

Така в последна сметка мощната рубла може да даде съдбовно отражение на " шампионката по износа " Русия. Тъй като тя го оскъпява. Освен това в действителност рублата не е конвертируема, споделя икономистката.

Икономистът Сергей Суверов също предизвестява, че курсът на рублата не е свързан пазарно. Според него цената на съветската валута е изцяло откъсната от икономическата обстановка. Руската централна банка предвижда, че брутният вътрешен артикул тази година би могъл да спадне с 10%, а цената на рублата би трябвало да е подвластна от него.

Експертът не би могъл да каже каква е действителната стойност на рублата. Ясно е единствено едно: в случай че рублата не бе толкоз мощна, инфлацията би била двойно по-висока - 30-40 %.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР