Розовото фламинго обикновено навява усещане за нещо екзотично от далечните

...
Розовото фламинго обикновено навява усещане за нещо екзотично от далечните
Коментари Харесай

Пет дестинации за среща с фламинго в Европа

Розовото фламинго нормално подухва чувство за нещо екзотично от далечните краища на планетата, само че в действителност от римски времена населява и Европа. Присъствието му стана очевидно през последните години, защото колониите са изключително многолюдни, а и с смяната на климата все по-често можем да следим тази топлолюбива птица на север - даже в Дания, Германия и други Къде можем да му се порадваме, без да прекосяваме океани и да прескачаме континенти?

 

1. Камарг, Франция

Лагуните на Камарг са снабдявали със сол още античните римляни. В невероятните хубости на националния парк, ситуиран сред двата ръкава на делтата на Рона в Южна Франция, могат да се видят стотици типове птици и диви коне, измежду тях и розово фламинго. Миналото лято орнитолози откриха, че това е най-голямата група фламинго, обитавала в региона от 45 години насам. Снимки от въздуха демонстрират, че през август в солените лагуни на парка е имало най-малко 25 000 фамилии, или 50 000 възрастни човеци. Преброени са и 12 000 дребни, което е исторически връх.

Според учените 2020 година е била плодородна за птичите колонии поради неналичието на въздушен трафик и други хорски разстройства. През есента птиците отлитат към по-топли места в Испания, Италия, Турция и Северна Африка, само че половината от тях остават да зимуват във Франция.

 

2. Фуенте де Пиедра, Испания

Фуенте де Пиедра е най-голямата лагуна на Андалусия и заради това едно от най-хубавите места за наблюдаване на птици в Испания. Наред с фламинго тук могат да се видят над 170 типа птици. Най-подходящият миг за пътешестване до лагуната е сред февруари и май, когато съвсем 30 000 птици се настаняват в региона за размножителния си интервал. Към края на април и началото на май ще видите дребните пилета, които се учат да се хранят сами и да летят. Подходящ за наблюдаване е и влажният сезон, когато вали по-често - август и септември. В някои години тук се раждат до 15 000 дребни.

Всяко семейство снася единствено едно яйце, като и двамата родители се редуват да го мътят. За към 29 дни дребното се излюпва, а след още седем напуща гнездото и стартира да изследва света. Малките нормално се събират на огромни групи - детски градини. Любопитно е, че за нас птиците са идентични, само че всеки родител познава своето пиле измежду хилядите други и храни тъкмо него.

 

3. Сардиния

В Сардиния им споделят sa genti arrubia - алените хора. Съжителството на островитяните и птиците е относително неотдавна - фламинго тук се следи от към 25 година, само че популацията се усилва. Птиците харесват солените езера към Каляри, като на Молентарджиус през 2017 година е имало 26 000 фамилии. Най-вълнуващото време да се следят е в първите седмици на юни, когато над езерата се спуска същински розов облак. Най-подходящият миг от деня е директно преди залез слънце.

Най-известното фламинго в Каляри се споделя Кип. Кип е на 40 година, родено е в Камарг и е прекарало живота си в пътешествия сред Франция и Италия. За пръв път идва в Сардиния през 1987 година в солените плитчини на Куарту и си ги харесва за непрекъснат адрес.

 

4. Керкини, Гърция

Езерото Керкини е единствено на 20-30 км след границата с Граничен контролно-пропусквателен пункт " Кулата-Промахон ". Дори през ноември-декември тук можете да наблюдавате голямо многообразие от птици, измежду които пеликани и фламинго. Любопитното е, че тази извънредно значима влажна зона е основана от индивида, а в този момент е една от най-популярните спирки по пътя на птичата миграция. Езерото може да се обикаля пеш, а може да се наеме и лодка, която нормално следва известните места за наблюдаване на пеликани. Който и метод да изберете, би трябвало да внимавате да не смущавате птиците.

 

5. Поморие, България

В последните седмици изключително известна у нас стана колонията от розово фламинго в Поморийското езеро. Птиците се усещат толкоз спокойни, че могат да бъдат следени доста покрай жилищните здания, описват локалните хора пред телевизионните камери. Нашите гости обаче към този момент са малцина - към 1000 индивида.

Преди две години колония отседна и в Атанасовското езеро край Бургас. До 2015 година у нас се срещат единични екземпляри от този изумителен тип, инцидентно дохвърчали (вероятно) от околните си колонии в Турция и Гърция, изясняват от фондация " Биоразнообразие ", които реализират плана " Лагуната на живота ".

Розовото фламинго не е същински мигрант като белия щъркел, споделят от фондацията. Неговите миграции не са по този начин прецизно проведени и няма обособена сезонност, честота или посока. Много постоянно остават на едно и също място целогодишно. Птиците мигрират в търсене на храна, места за отмора и размножаване при несъответствуващи (бързо изменящи се) условия на влажните зони, които населяват. Например засушаванията в Африка са една от аргументите за миграция.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР